Sjampo

- Dropp hårvasken!

Sjampo er oppskrytt, mener eksperter.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvor ofte vasker du håret? En gang i uka? Tre ganger i uka? Eller hver dag? Å stå i dusjen og skumme av sjampo er ut, ifølge et av USAs største nyhetsnettsteder, Msnbc.
 • - Ikke hør på Gwyneth!
 • Null sjampo

  En ny og mer miljøvennlig trend er i ferd med å spre seg blant frisører, stylister og vanlige kvinner og menn: De dropper sjampoen.
 • Dette gjør du galt
 • Den åpenbare positive følgen av dette er at miljøet spares for alle kjemikaliene i sjampoen, men ifølge dem som har kastet seg på trenden har den også en annen positiv, og for mange svært viktig konsekvens: Håret blir finere, blankere og lettere å ha med å gjøre. Dette kan høres usannsynlig ut; for mange av oss vil bare tanken på ikke å vaske håret være ekkel og få oss til å klø.Lorraine Massey, deleier av frisørsalongen Devachan i New York har imidlertid en annen innfallsvinkel.

  Ingen dreadlocks

  - Vasker du håret for ofte med sjampo, vil hodebunnen begynne å overprodusere oljer og fett for å kompensere for de naturlige stoffene du vasker bort, sier Massey.
 • 10 tegn på at du trenger ny sveis
 • Nå skulle en tro at man får fett, flokete hår med dreadlocks av ikke å rengjøre det på vanlig måte, men Massey har ikke vasket håret med sjampo på over 20 år. Hun har dog utviklet en balsam med renseeffekt, som skal ivareta hodebunnen.De ivrigste sjampo-nekterne bruker imidlertid ikke noe du får kjøpt i en frisørsalong.

  Slik gjør du det

  Noen skyller bare håret med vann. Andre blander av og til ut en teskje natriumsalt i et vannglass, masserer blandingen inn i hodebunnen i dusjen, lar det virke litt og skyller så ut.Denne metoden kan for noen gi tørr hodebunn. Da anbefales det å skylle håret med litt eplecidereddik etterpå. Syren i eddiken opphever den sterkt alkaliske effekten av natriumblandingen. Resultatet skal være blankt og skinnende hår.
 • Fiks håret på 1-2-3
 • 13 veier til reklamefint hår
 • Regn med en lue-periode

  Er du fristet til å prøve en sjampofri tilværelse bør du være klar over at håret ditt i en overgangsperiode mest sannsynlig ikke vil se særlig fresht ut. Hodebunnen trenger tid på å omstille seg etter år med sjampobruk. Det kan ta to til seks uker før fettproduksjonen i hodebunnen fungerer slik den egentlig skal.
 • 20 veier til vakkert hår- I begynnelsen følte jeg ikke at håret var rent. Det ble strimete og fett, sier 34-årige Andrea Lynch til Msnbc. Hun holdt imidlertid ut til hodebunnen gjenvant en naturlig fettproduksjon, og har nå ikke brukt sjampo på sju måneder. Et bilde av henne i artikkelen til Msnbc viser at hun har sunt og fint hår.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.