Barbering

Dropp høvelen i ansiktet

Det er ikke farlig, men kan gi inngrodde hår og betennelser.

HÅRFJERNING: Det kan være greit å droppe å bruke høvelen i ansiktet, ellers risikerer du å få hårrotsbetennelser. Foto: stormy - Fotolia
HÅRFJERNING: Det kan være greit å droppe å bruke høvelen i ansiktet, ellers risikerer du å få hårrotsbetennelser. Foto: stormy - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hårvekst på kroppen er helt naturlig, likevel velger en stor andel kvinner å fjerne håret som dukker opp på de mest uønskede stedene.

Det er veldig vanlig å barbere seg under armene, på leggene og rundt bikinilinjen, men mange av oss opplever også å få hår på overleppa, mellom brynene, på armene, lårene og på tærne, som kan oppleves som plagsomt.

Derfor har også stadig flere begynt å bruke høvelen på disse stedene.

Spørsmålet er om dette er greit, eller om det vil føre til ekstra hårvekst?

LES OGSÅ: Gjør du disse barberingstabbene?

LASERBEHANDLING: Den mest effektive måten å fjerne uønsket hårveskst er med laserbehandling. Denne har permenent effekt.  Foto: CREATINIT - Fotolia
LASERBEHANDLING: Den mest effektive måten å fjerne uønsket hårveskst er med laserbehandling. Denne har permenent effekt. Foto: CREATINIT - Fotolia Vis mer

Ikke farlig å bruke barberhøvel

Ifølge Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter, kan barberhøvelen brukes på de aller fleste steder.

– Det er ikke noe sted du ikke bør eller ikke kan bruke barberhøvelen, men du bør være oppmerksom på at ved all barbering kan enkelte oppleve å få små hårrotsbetennelser i form av små røde nupper i huden.

– Om du får en slik tendens, kan du forebygge det ved hjelp av en desinfiserende oppløsning før og etter barbering, forteller han til KK.no.

Hudlege Ole Martin Rørdam, som tidligere jobbet ved hudavdelingen St. Olavs Hospital og nå privat på Dr. Rørdam's Klinikk i Trondheim, mener også det er helt greit å bruke barberhøvelen på de stedene du har uønskede hårvekst.

– I utgangspunktet er barbering helt greit så lenge høvelen er ren og skarp. Hvis du har smittende kjønnsvorter, mollusker eller lett får sopp, bør du unngå å barbere deg nedentil inntil det er behandlet.

– Hvorfor? Fordi du kan spre smitten av kjønnsvorter og mollusker i områdene du barer deg. Hår virker isolerende og fører fukt vekk fra huden, så hvis du er plaget med sopp nedentil kan det være lurt å ta en pause, forteller han til KK.no.

LES OGSÅ: De som barberer seg nedentil har ofte et bedre sexliv

Laserbehandling

Dersom hårveksten virkelig plager deg og har blitt et daglig irritasjonsmoment, mener Guldbakke at den beste løsningen er å ta en laserbehandling.

– Den mest effektive behandlingen for hårfjerning i dag er med hårfjerningslaser. På markedet finnes det tre typer lasere. Diode laser, IPL og Alexandrite.

– De har alle sine fordeler og ulemper, men generelt er nok Alexandrite og Diode de mest effektive. Hårfjerning med laser egner seg spesielt godt for de med lys hud og mørke hår, og har permanent effekt, forteller han.

Dropp høvel i ansiktet

Tidligere har KK.no snakket med Kjersti Johansen, som er nordisk fagsjef i Dermanor. Hun mener det er helt greit at kvinner velger å få bukt med «barten».

– Dersom du synes dunene er sjenerende, mener jeg du bør du fjerne dem. Men barbering synes jeg personlig ikke er noen god løsning fordi hårene vokser fort ut igjen.

– Jeg vil ikke anbefale å barbere hår i ansiktet siden de avskårede hårene vil se litt kraftigere ut. Hår som vokser ut fra roten har tynnere tupper og synes ikke så godt, har hun fortalt.

Om du har mye hårvekst eller mørke hår over leppa og ønsker å fjerne dem, mener Johansen den beste metoden er voksing.

– Voksing er en rask og enkel løsning. Strips kan kjøpes ferdige, og du bruker bare et par minutter på å fjerne alle hår på overleppen. Du må være litt forsiktig så stripsene ikke fester seg for godt på huden og skader den, har hun tidligere forklart.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer