Det er ingen tilfeldighet at mange ender opp med å bli syke i ferien.Og ingen ting er verre enn å tilbringe 10 av 14 feriedager på Sicilia liggende i senga med kaldsvette og feber. Eller?En fersk studie viste nemlig at det ikke er feber vi frykter mest når vi skal på ferie, men magetrøbbel, og at vi må tilbringe ferien på toalettet. Heldigvis finnes det mange forholdsregler du kan benytte deg av for å unngå problemet, skriver Matportalen.no (ekstern lenke). LES OGSÅ: Husk dette når du skal grilleDrikkevann som ikke er desinfesert. Isbiter som er laget av vann som ikke er desinfisert. Isbiter kan faktisk inneholder bakterier fra toalettet. Vær obs på:Kalde sauser. Upasteuriserte melk og produkter laget av slik melk. Bløtkokte egg, og speilegg og omeletter som ikke er helt gjennomstekt. Mat tilberedt av rå egg (majones, desserter). Ukokte grønnsaker, salat og spirer. Frukt som ikke kan skrelles. Rå eller ufullstendig kokt skalldyr. Halvstekt eller rått kjøtt. Mat som ikke er ordentlig varm. Dette kan du trygt spise:Varm, kokt, stekt mat. Frukt og grønnsaker du skreller selv. Du kan også drikke nykokt te og kaffe, vann og mineralvann du åpner selv. Vann fra springen anbefales vanligvis ikke. Unngå for all del isbiter! Isbiter laget av forurenset vann er en velkjent smittekilde.Prøv også å bruke flaskevann når du skal pusse tenner. LES OGSÅ: Derfor blir vi tjukkere og tjukkere
40.000 nordmenn blir matforgiftet hvert år
Den største årsaken til at mange må tilbringe ferien på toalettet er matforgiftning, og selv om rundt 4000 personer blir lagt inn på sykehus, antas det at så mange som 40.000 nordmenn blir offer for dette hvert eneste år. - Det er helt naturlig at folk er litt bekymret for diaré og sykdom i ferien. Det er naturligvis kun de sykeste som havner på sykehus, men det er realistisk at rundt ti ganger så mange blir rammet av feriemage, har lege Hossein Banitalebi hos Hjelp24 NIMI tidligere uttalt i en pressemelding. En stor årsak til at mange blir syke, kommer av at langt flere reiser på ferie til utlandet. Her vil du finne en mye hyppigere forekomst av bakterier som Salmonella og Campylobacter enn i Norge.Derfor må hygienereglene praktiseres enda strengere ved håndtering og tilberedning av mat, skriver Matportalen. Over halvparten av alle som får sykdommen campylobacteriose blir smittet i utlandet, mens tilsvarende tall for salmonellose er 70-80 prosent. I tillegg kan du bli smittet av flere andre bakterier, virus og parasitter. LES OGSÅ: Vær forsiktig med egg på ferieForholdsreglene som gir frisk ferie
Forurenset mat og vann kan føre til diaré og oppkast, men smittstoffene bli som oftest drept ved koking og steking. Men hvis maten blir stående fremme, kan du fortsatt bli syk siden bakteriene overlever som sporer og danner giftstoffer i maten. Derfor bør maten kjøles ned rask eller holdes rykende varm (helst bør maten holde 60 grader). I tillegg bør du huske på dette på reisen: Unngå:Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger