Vann

Dropp isbiter i vannglasset

Det kan ha en uheldig effekt på fordøyelsen din.

DROPP ISBITENE: Faktisk bør vannet helst være varmt, for at det er skal være lettest mulig for kroppen din å absorbere det. Velger du iskaldt vann vil det ta dobbelt så lang tid. Foto: udra11 - Fotolia
DROPP ISBITENE: Faktisk bør vannet helst være varmt, for at det er skal være lettest mulig for kroppen din å absorbere det. Velger du iskaldt vann vil det ta dobbelt så lang tid. Foto: udra11 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vann - kan man egentlig få nok? Ifølge ekspertene er det faktisk mulig å innta for mye vann i løpet av et døgn, selv om det kun gjelder et fåtall mennesker og i svært sjeldne tilfeller.

De fleste av oss har nemlig problemer med å få i seg nok væske - og da særlig vann.

Hvis du får i deg for lite vann er vanlig symptomer hodepine og sviktende konsentrasjon, men det kan også føre til at du spiser mer.

LES OGSÅ: Derfor er dette brødet sunnere

Velg heller varmt vann

Når du er tørst, og hiver deg etter vannet - velger du da den iskalde, leskende varianten?

Det viser seg nemlig at du aller helst bør drikke vann som er varmere, ettersom det er bedre for fordøyelsen din, skriver Wellandgoodnyc.com.

– Kaldt vann kan være ganske utfordrende for kroppen å fordøye, sier Larissa Hall Carlson, en ekspert ved det velkjente, internasjonale helsesenteret «Ayurveda».

Hun anbefaler at du dropper isbitene i vannet - helst kaldt vann fullstendig, og heller velger varmt eller lunkent vann som tørstedrikk.

– Det tar kroppen omkring 30 minutter å fordøye varmt vann, mens det tar en time å fordøye kaldt vann. Dette kommer av at kroppen må jobbe overtid for å varme opp kaldt vann før den klarer å absorbere det, forklarer Carlson.

Ifølge nettsiden støttes også dette av Stephanie Middleberg, som er ernæringfysiolog og ekspert på fordøyelse - og spesielt oppblåsthet.

Noe av det viktigste er likevel å få i seg nok vann gjennom dagen. Studier har vist at det å få i seg nok vann blant annet gjør det lettere for mat å passere gjennom fordøyelsessystemet.

LES OGSÅ: Kosematen som er bra for deg

GI VANNET SMAK: Nei, vann trenger slett ikke være kjedelig. Tilsett noen skiver appelsin, sitron eller annen frukt for å tilsette litt smak. Foto: bit24 - Fotolia
GI VANNET SMAK: Nei, vann trenger slett ikke være kjedelig. Tilsett noen skiver appelsin, sitron eller annen frukt for å tilsette litt smak. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

Slik får du i deg nok vann

Under normale omstendigheter trenger kroppen din 2,5 liter væske i døgnet. Cirka 1 liter væske får du tilført gjennom mat, mens 1,5 liter må du innta selv.

Dropper du vannet, er det ikke uvanlig at du opplever symptomene nevnt over.

Men før du eventuelt tyr til smertestillende kan det være lurt å ta problemet ved roten og nettopp tilføre kroppen vann, og det trenger slett ikke å være så kjedelig som å kaste i deg det ene smakløse glasset etter det andre.

Prøv for eksempel å tilsette noen agurkskiver, sitronmelisseblader, mynteblader eller skrelte pasjonsfrukt og appelsinskiver i vannet. La det stå i noen timer før du drikker.

Ellers så er det kjent at også frukt inneholder masse vann!

 • Agurk: en hel agurk inneholder 96 prosent vann, og spiser du en hel agurk vil det tilsvare et glass vann.
 • Melon: Den forfriskende sommerfrukten inneholder 92 prosent vann, og er i tillegg en svært god kilde til C-, A-, B6- og B1-vitaminer, samt kalium og magnesium.
 • Spinat: Disse små bladene inneholder faktisk 92 prosent vann, og studier har i tillegg vist at bladgrønnsaken kan bekjempe dårlig syn og høyt kolesterol.
 • Avokado: Denne fantastiske frukten (ja, det er det faktisk) kan ikke bare bidra til å holde deg ung, men inneholder 82 prosent vann.
 • Granateple: Eplene inneholder 82 prosent vann. Hvis du klemmer på skallet rundt hele, og deretter lager et lite hull, kan du faktisk helle saften rett i et kjøkkenglass.
  LES OGSÅ: Bytt ut lettbrusen med dette

  Ikke drikk for fort

  Visste du at følelsen av at du er tørst ikke dukker opp før kroppen din er mellom ett og to prosent dehydrert?

  Derfor gjelder det å tilføre kroppen din vann før tørsten oppstår.

  Ettersom du allerede er på overtid når den oppstår, gjelder det å tilføre kroppen væske ganske raskt, men det er ikke dermed sagt at du bør drikke fort.

  Som KK.no har skrevet tidligere, er ikke det nok for at kroppen skal fungere optimalt.

  Hiver du det i deg vannet for fort vil nemlig kroppen skylle ut mye av vannet som urin - og da får du ikke i deg de nødvendige elektrolytter, vannløselige ladete substanser, kroppen trenger når den er dehydrert.

  Du kan også risikere å få vondt i magen på grunn av all luften som settes i gang. Resultatet kan være at du begynner å hikke.

  LES OGSÅ: Få kontroll over porsjonene dine

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer