Kuleis

Dropp kjeks - velg beger

Kan spare deg for mange ekstra kalorier.

HVILKEN ER BEST? Det finnes sunnere varianter av både softisen og kuleisen. Foto: Scanpix
HVILKEN ER BEST? Det finnes sunnere varianter av både softisen og kuleisen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sommeren er her og det betyr sol, strandliv og selvfølgelig masse is. Det er fort gjort å spise en is hver eneste soldag i hele sommer, men det er jo ikke spesielt gunstig for hverken vekt eller helse. 

Du har sikkert fått med deg at du bør gå for saftisen om du skal passe kaloriinntaket, men så er det jo ikke alle som synes det er den mest spennende isvarianten. 

En kule jordbær og en kule vaniljeis i kjeks er kanskje mer i din gate? Eller en softis i kjeks med sjokoladestrø? 

GLAD I IS? Du kan spare mange kalorier på å velge riktig i isbaren.  Foto: Scanpix
GLAD I IS? Du kan spare mange kalorier på å velge riktig i isbaren. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Boller du kan nyte med god samvittighet

Kan inneholde like mange kalorier som en middag

Men hvilken av de to ovenfor er så best hva gjelder sukker, fett og kaloriinnhold? 

- Hvis man er opptatt av at isen man spiser ikke skal gi for mange kalorier, og man ønsker å spise iskrem hver dag i sommer, bør man helt klart velge en av saftis-typene, eller en kuleis med sorbet, sier Kari Bugge, som er fagsjef i Grete Roede AS til KK.no. 

- Når man spiser kuleis eller softis spiser man den ofte med kjeks, og ofte blir det to kuler i stedet for én. Hvis man tar strøssel på toppen av det hele kan dette måltidet plutselig inneholde like mange kalorier som en middag, poengterer hun. 

Heldigvis har hun likevel flere tips til deg som ikke synes saftis og sorbet er det beste.

- Hvis man ikke er så glad i disse finnes det noen kuleis-varianter som ikke gir så alt for mange kalorier. De inneholder gjerne mindre kremfløte, og dermed mindre fett og mindre kalorier, som for eksempel Easy fra Hennig-Olsen. Blant soft-is variantene kommer det «frozen yoghurt» varianter som også gir færre kalorier.

LES OGSÅ: 10 sommermyter du ikke skal tro på

Dropp kjeks til isen

Om det er softis eller kuleis du bør gå for er det ikke så lett å svare på, forteller Bugge, for her er det store variasjoner. 

- Det kommer helt an på hvilken kule-is du velger. Noen vil komme verre ut enn soft-is og andre ikke. Soft-is vil for eksempel inneholde mer sukker og fett enn Easy fra Henning Olsen men mindre sukker og fett i forhold til Ben og Jerry's peanut butter cup. Spør etter de magre valgene i iskrem-baren, tipser hun. 

Det er altså litt å velge i her, og noen varianter går ikke så altfor langt utover det ellers sunne kostholdet ditt. Men om du helst vil ha de «vanlige» variantene, som inneholder flere kalorier, fremfor lettvariantene, er det faktisk noen små endringer du kan gjøre for å få nyte favorittisen, men likevel kutte ganske godt ned på kaloriene. 

MYE Å VELGE I: Kuleis med sjokoladebiter og strøssel i kjeks er et kaloririkt valg.  Foto: Scanpix
MYE Å VELGE I: Kuleis med sjokoladebiter og strøssel i kjeks er et kaloririkt valg. Foto: Scanpix Vis mer

- Ønsker man å ta et sunt valg når man spiser kuleis eller softis burde man velge de variantene som inneholder færre kalorier og mindre fett, og velge beger i stedet for vaffelkjeks. Og uten strø.

LES OGSÅ: Ha grønnsaker i vaffelrøra!

DROPP DENNE: Dropper du kjeks og strøssel kan du nyte favorittisen med litt bedre samvittighet. Foto: Scanpix
DROPP DENNE: Dropper du kjeks og strøssel kan du nyte favorittisen med litt bedre samvittighet. Foto: Scanpix Vis mer

Lag din egen is

Et siste tips er jo rett og slett å spise is litt sjeldnere, for som Bugge sier, kanskje smaker den litt ekstra godt da. 

- Selv om man er veldig glad i is, vil man kanskje nyte isen enda mer om man ikke spiser is hver dag. Så har man noe å glede seg til.

Det er også verdt å huske på at det fint går an å lage iskremen selv, også selv om du ikke skulle eie en iskremmaskin.

Dermed får du passet på næringsholdet og sørget for at den smaker akkurat sånn du helst vil ha den. 

Prøv for eksempel denne softis-oppskriften. Den er laget med banan, som både gir naturlig søtsmak og sørger for en kremet og god konsistens. 

LES OGSÅ: «Det søte liv»-bloggerens beste gulrotkaker

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer