Spare Penger

Dropp morgenkaffen - spar 9000 kr!

Små beløp i hverdagen blir raskt store summer. Her er de beste sparetipsene!

ALLE MONNER DRAR: Det er lett å overse de små beløpene i hverdagen, men de kan raskt tilsvare store summer i året. For eksempel kan fort spare masse penger på å droppe den daglige frokostkaffen.  Foto: Africa Studio - Fotolia
ALLE MONNER DRAR: Det er lett å overse de små beløpene i hverdagen, men de kan raskt tilsvare store summer i året. For eksempel kan fort spare masse penger på å droppe den daglige frokostkaffen. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er lommeboken slunken for tiden?

Et altfor stort forbruk av penger i desember, og en bunke med regninger som strømmer inn i januarmåned gjør at mange kommer litt skjevt ut på nyåret.

Og du som hadde tenkt at dette skulle være året hvor du skulle prøve å spare litt.

Vel, det er fortsatt ikke umulig. Små beløp blir store summer gjennom året, og bare du vet hvor du skal begynne, så kan du faktisk spare opp til 25.000 kroner i året!

LES OGSÅ: Mie hadde gjeld på 300.000 etter samlivsbrudd

Start i nettbanken din

25.000 kroner - det er MYE penger. Urealistisk tenker du kanskje, men det kan absolutt la seg gjøre - det gjelder bare å vite hvor du skal begynne og hva du er villig til å ofre.

- Det beste er å starte i nettbanken din, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

Det er der du kan finne ut hva du bruker mest penger på. Hun forklarer at mange nettbanker er blitt så avanserte at de kan kategorisere forbruket ditt for deg, slik at du lettere kan se hva pengene går til.

- Når du har funnet ut hva du bruker penger på, så er neste steg å bestemme deg for hva du er motivert for å kutte ut for å spare penger. Jeg anbefaler å lage et månedsbudsjett, både for faste og variable utgifter.

Det handler imidlertid ikke om å bite over for mye med én gang - alt hjelper, og faktisk kan du spare opp mot 9000 kroner i året bare ved å droppe kaffen på vei til jobb.

- Kaffeeksemplet er en gjenganger, men er du av dem som kjøper en overpriset kaffe hver dag på vei til jobben, så har du en ferie bare der. En kaffe til 40 kroner hver arbeidsdag hele året blir over 9 000 kroner totalt, sier Picard.

KAFFE? En kaffe på vei til jobb er uslåelig, men visste du at den kan ende opp med å koste deg omkring 9000 kroner i året? Den gode nyheten er at det er så mye du kan spare ved å ta med deg hjemmefra eller vente til du kommer på jobb. Foto: Monkey Business - Fotolia
KAFFE? En kaffe på vei til jobb er uslåelig, men visste du at den kan ende opp med å koste deg omkring 9000 kroner i året? Den gode nyheten er at det er så mye du kan spare ved å ta med deg hjemmefra eller vente til du kommer på jobb. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Hvis du ikke kjøper kaffe, er det mye å spare på andre småting også.

- Kutt småkjøp som kaffe, smoothie eller brus/mineralvann. Nordmenn bruker mye penger på flaskevann selv om vi er heldige og har like godt vann i springen. Tre mineralvann i uka til 20 kroner/stk blir over 3 000 kroner i året. Handler du brus til kioskpris, kan du fort komme opp i det dobbelte, sier eksperten.

LES OGSÅ: Slik varer lønna lenger

Velg rimeligere matbutikker

Det finnes imidlertid langt flere måter du kan spare mye penger på - også i matbutikken.

- Det er stor forskjell på dyreste og billigste matbutikk, og differansen kan utgjøre mange tusen kroner i løpet av året. Butikkenes egne merker kan være like bra som de mer kjente merkene, og er ofte rimeligere, forteller Picard.

- En dame som bor alene, bruker anslagsvis 2.500 kroner i uka på matvarer. Pristester viser at du ofte sparer opp mot 20 prosent på å velge billigste butikk i stedet for dyreste. Da er det ikke urealistisk at du kan spare i hvert fall 5.000 kroner i året på å være mer bevisst på hvor du handler.

I tillegg understreker ernæringsekspertene at det ikke er noe galt ved å velge billigmerkene, så lenge du selv er fornøyd med smaken og er obs på saltinnhold.

Hvis du vil spare penger, er dette også en glimrende anledning til å droppe snus.

- Røyker du? Da vet du sikkert allerede at det er et pengesluk. En del kvinner har imidlertid byttet ut røyken med snus. Muligens bedre for helsa, men dyrt hvis du gjør det ofte. En boks snus i uka til 80 kroner blir over 4.000 kroner i året, sier Picard.

Følg med på renten

Og selv om det er noe mange syns det er vanskelig å sette seg inn i, bør du absolutt også følge med på renten på boliglånet ditt.

- Sjekk renten på boliglånet ditt jevnlig hos Finansportalen eller Penger.no. En person med en million kroner i gjeld sparer cirka 5.000 kroner i året før skatt på å få 0,5 prosentpoeng lavere rente. For husholdninger med mye gjeld er det også veldig mye mer å spare.

VELG RIKTIG I BUTIKKEN: Ved å gå til den billigste butikken, kan du faktisk spare opp til 5000 kroner i året. Ifølge ernæringsfysiologen er det heller ingenting i veien for å velge billigmerker, som gjør at du sparer enda mer.  Foto: gpointstudio - Fotolia
VELG RIKTIG I BUTIKKEN: Ved å gå til den billigste butikken, kan du faktisk spare opp til 5000 kroner i året. Ifølge ernæringsfysiologen er det heller ingenting i veien for å velge billigmerker, som gjør at du sparer enda mer. Foto: gpointstudio - Fotolia Vis mer

Bare med disse triksene kan du spare MYE penger i løpet av året. Dersom noe av det ikke gjelder deg, kan du garantert finne noe annet du kan spare mye på når du ser på nettbanken din: 

  • Droppe kaffe på veien - 9000 kroner spart
  • Kutte andre småkjøp på kiosken - 3000 kroner spart
  • Velge den rimeligste butikken - 5000 kroner spart
  • Kutte ut røyken/snusen - 4000 kroner spart
  • Følge med på boligrenten - 5000 kroner spart
     

TOTALT: 26.000 kroner i løpet av året

LES OGSÅ: Derfor bør dere snakke om økonomi

- Planlegging er nøkkelen til god økonomi

Picard kan fortelle at du også kan spare mye penger på transport - som er et stort pengesluk her til lands.

- Ifølge SSBs forbruksundersøkelse (2013) går 20 prosent av forbruket vårt til bil og transport. Det er mye penger å spare på å velge en miljøvennlig bil, eller kutte bruk av bil og kollektivt, og gå eller sykle i stedet.

Hun anbefaler også at du følger godt med på prisene på forskjellige typer tjenester du er en del av - blant annet forsikringstjenester, lån, strøm og mobilabonnement.

Mange holder seg til samme leverandør år etter år fordi det er slitsomt å bytte - noe som til slutt blir kostbart. Hvis du ønsker å spare penger, gjelder det å være offensiv - ikke minst, planlegge godt.

PLANLEGGING: I likhet med mye annet, handler god økonomi og planlegging. Ikke ndøvendigvis flere år fremover i tid, men for eksempel at du setter opp et busjett for en uke av gangen.  Foto: Minerva Studio - Fotolia
PLANLEGGING: I likhet med mye annet, handler god økonomi og planlegging. Ikke ndøvendigvis flere år fremover i tid, men for eksempel at du setter opp et busjett for en uke av gangen. Foto: Minerva Studio - Fotolia Vis mer

- Dårlig planlegging er også en kostnadsdriver. Vet du at du blir sulten på ettermiddagen, så ta med snacks eller niste hjemmefra i stedet for å ty til dyre kioskvarer. God planlegging er også nøkkelen til god økonomi, sier Picard.

Men det handler ikke om å planlegge flere år i forveien.

- Det kan være krevende å tenke langt frem i tid. Gi deg selv kortsiktige budsjetter og frister, for eksempel at du skal klare deg med 300 kroner i «lommepenger» på en uke. Så setter du et nytt mål for uken etter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer