Solfaktor

- Dropp solkrem de første 10-20 minuttene

Hvis du soler deg i Skandiavia, vel å merke.

NYT SOLA: Du trenger ikke smøre på deg solkrem med én gang, sier kreftforsker. Foto: Colourbox
NYT SOLA: Du trenger ikke smøre på deg solkrem med én gang, sier kreftforsker. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi er blitt innprentet om at solkrem skal på straks vi eksponerer huden for sol. Men i en artikkel på Forskning.no sier kreftforsker Asta Juzeniene ved Oslo Universitetssykehus at du ikke trenger smøre deg før 10 til 20 minutter har gått.

LES OGSÅ: Du bør alltid ha solkrem i veska

Det er fordi solkrem hindrer opptaket av D-vitamin. Hvorvidt du skal vente i 10 eller 20 minutter før du smører deg avhenger av hudtypen din. Blir du lett solbrent skal du møre deg etter ti minutter, har du hud som tåler sol ganske godt, kan du vente til det har gått 20 minutter.

Gjelder bare "nordisk" sol

Merk deg at dette rådet bare gjelder om du soler deg i Skandinavia, der UV-indeksen sjelden kommer over 5. Gjør den det, skal du nemlig smøre deg fra første stund. UV-indeksen kan komme på over 10 ved Middelhavet, så dersom du er på sydenferie gjelder fortsatt regelen om å smøre deg allerede før du skal ut på stranda.

Kreftforeningen mener forøvrig at det holder med solfaktor 15 i Skandinavia. OG HUSK: Hvis huden blir rød, skal du gå ut av sola.

LES OGSÅ: Slik sminker du bort rød hud

Kreftfare vs. aldring

Vær oppmerksom på at kreftforsker Juzenienes råd handler om utvikling av hud- og føflekkreft. Det er det solas UVB-stråler som gjør at kroppen danner D-vitamin, men det er de samme strålene som kan gi hud- og føflekkreft.

Det er UVA-strålene som skader huden vår og lager pigmentflekker og rynker. Plages du av pigmentflekker, eller soler deg såpass mye at huden din ser eldre ut enn den burde, bør du alltid bruke solfaktor når du er i sola. Så får du heller passe på å ta tran daglig for å få nok D-vitamin.

LES OGSÅ: Sol gir mer lyst på sex

Ikke overdriv solingen

Uansett er det ikke bra å nisole seg i timesvis og flere dager i strekk. Kroppen rekker da ikke å reparere skadene sola har laget i huden (for det gjør den fra første stund). Huden trenger hvile fra sola for å leges skikkelig. Ta deg derfor god tid til å bli brun.

Du som aldri blir skikkelig brun, eller alltid blir rød før du kanskje får et snev av farge, burde strengt tatt bare gi opp prosjektet en gang for alle. Ikke alle hudtyper har evne til å bli brune uten at det skader huden. Husk at å være blek kan være like vakkert som å være brun. Hvis du må ha litt farge for å føle deg vel, bør du heller bruke selvbruningskrem.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer