Hud

Dropp sterke såper når du dusjer

Gjør huden mer irritert og tørr – særlig på denne tiden av året.

DROPP SÅPE: Sterke såper med mye parfyme og høy PH kan virke uttørrende og irriterende på huden. Du trenger heller ikke bruke såpe HVER gang du dusjer.  Foto: Getty Images/Pixland
DROPP SÅPE: Sterke såper med mye parfyme og høy PH kan virke uttørrende og irriterende på huden. Du trenger heller ikke bruke såpe HVER gang du dusjer. Foto: Getty Images/Pixland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At den lange, kalde vinteren er krevende for kroppen vår skal være sikkert og visst. Både hår og hud får lide, og mens lokkene gjerne blir tørre, elektriske og trenger ekstra pleie, blir huden grå, gusten, livløs og ekstremt tørr.

Derfor er det også ekstra mange av oss som hamstrer godt med hud- og hårpleieprodukter i disse kaldeste av vintermånedene, og vi vasker, smører, eksfolierer, skrubber og kurer som aldri før.

At du steller og pleier kroppen din er selvsagt bra, men det kan faktisk bli for mye av det gode iblant.

IKKE DUSJ FOR OFTE: Det lønner seg å ikke dusje huden din altfor ofte. Én gang om dagen bør helst være maks.
IKKE DUSJ FOR OFTE: Det lønner seg å ikke dusje huden din altfor ofte. Én gang om dagen bør helst være maks. Vis mer

Unngå for mye dusjing

I likhet med huden på hendene – som er svært utsatt på vinterstid, er også kroppshuden sensitiv til den tørre vinterluften. Og jo oftere du dusjer (særlig med såpe), jo tørrere og mer sprukken blir den.

- Som lege ser jeg svært ofte folk som skaffer seg plager ved å «dusje istykker» huden sin. Hud er ikke beregnet på å puttes i varmt vann verken daglig - eller enda mindre flere ganger daglig, har allmennlege Brynjulf Barexstein tidligere skrevet på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett):

- Enda verre blir det om hele huden såpes inn. Det blir omtrent som en semsket sko: Putter du den i vaskemaskinen daglig, så blir skinnet dårligere etterhvert. Ikke minst tørker det ut.


Ikke bruk sterk såpe

Om vinteren bør du med andre ord prøve å unngå å dusje flere ganger om dagen. I tillegg du faktisk ikke bruke såpe hver gang du dusjer.

For mye såpebruk, og da særlig sterke såper med mye parfyme og høy PH, vil nemlig ikke bare tørke ut huden, det kan også irritere den – spesielt nå som luften ute er så kald og tørr.

- Hensikten med såpe er å fjerne fettfilmen på huden og dermed fjerne lukt og lignende. Sterke såper med mye parfyme og høy pH kan virke irriterende, sier hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim (Dermatologi.no – ekstern lenke), til KK.no:

- Hvis man har tørr eller sensitiv hud bør han helt klart unngå sterke såper.

Føler du at det ikke er nok å skylle kroppen, så råder Rørdam deg til å bruke badeolje, eller mildere såper.

- Du kan eventuelt bruke badeolje, eller milde såper som Lactacyd, Asan, Sebamed og La Roche Posay, sier han.

FUKTIG: Det lønner seg å smøre seg med bodylotion eller olje mens huden fortsatt er fuktig - altså rett etter at du har dusjet og tørket av huden lett.  Foto: All Over Press
FUKTIG: Det lønner seg å smøre seg med bodylotion eller olje mens huden fortsatt er fuktig - altså rett etter at du har dusjet og tørket av huden lett. Foto: All Over Press Vis mer

Smør deg mens huden er fuktig

I tillegg til at du unngår å dusje for mye og bruker for mye såpe, kan det være lurt å tilføre huden rikelig med fukt, enten i form av krem eller olje.

Og ifølge Justina Novak, hudpleier hos Karl Johan Hud & Kroppspleie, er det best å smøre seg med bodylotion rett etter at du har dusjet – helst mens huden fortsatt er litt fuktig (så unngå å tørke deg helt).


- Å smøre på bodylotion mens huden fortsatt er litt fuktig er veldig effektivt, har hun tidligere uttalt til KK.no:

- Grunnen til dette er at kremen trenger dypere inn mens huden er fuktig (porene er åpne), og fukten bevares dermed lenger i huden.

Smør deg én gang om dagen

Når du dusjer og vasker deg med såpe fjerner du også en del av de naturlige oljene i huden, og hudpleieren råder derfor alle å smøre seg minst én gang om dagen.

- Det beste er å smøre seg så ofte som mulig. Har du veldig tørr hud kan det være lurt å smøre seg både morgen og kveld, men ellers er det anbefalt å smøre seg én gang om dagen, sier hun:

- Det er ikke slik at det er et «must» å smøre seg med bodylotion, men hvis du gidder er det veldig bra.

BRA ALTERNATIV: Mandelolje er et supert alternativ til bodylotion, og selges både på apotek og helsekostforretninger.  Foto: Per Ervland
BRA ALTERNATIV: Mandelolje er et supert alternativ til bodylotion, og selges både på apotek og helsekostforretninger. Foto: Per Ervland Vis mer

Mandelolje som bodylotion

Som skjønnhetsgründer Linda Johansen tidligere har uttalt til KK.no er det ikke nødvendig å bruke masse penger på en rådyr bodylotion dersom du ikke har råd.

Hun anbefaler blant annet bruk av mandelolje (kan kjøpes på apotek), som et billigere alternativ.


- Du kan bruke bodylotion fra butikken, men ikke kjøp den aller billigste. Et annet tips er å gå på apoteket eller en helsekostforretning og kjøpe en god mandelolje. Ta noen dråper av den i hånden etter at du har dusjet og mens huden fortsatt er våt/fuktig og smør det inn. Det koster ikke så mye og er kjempeeffektivt, har hun uttalt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer