Treningstøy

Dropp vaskepulver, tøymykner og tørketrommel

Ellers risikerer du å ødelegge treningstøyet ditt. Slik tar du best vare på plaggene!

DROPP TØYMYKNER, VASKEPULVER OG TØRKETROMMEL: Både tøymykner, vaskepulver (ikke i flytende form) og tørketrommel kan være med på å slite på treningstøyet ditt og bør derfor unngås når du skal vaske det.  Foto: Produsentene
DROPP TØYMYKNER, VASKEPULVER OG TØRKETROMMEL: Både tøymykner, vaskepulver (ikke i flytende form) og tørketrommel kan være med på å slite på treningstøyet ditt og bør derfor unngås når du skal vaske det. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I likhet med resten av tøyet du har i klesskapet, så er også treningstøyet ditt avhengig av riktig stell og pleie for å holde seg fint og vare lengst mulig.

Skyll i kaldt vann etter bruk

Det første og viktigste du bør tenke på når det gjelder stell av treningsbekledning (som ofte er laget i svettetransporterende materialer), er at det ikke behøver å vaskes i maskinen så ofte som du tror.

Å slenge klærne i maskinen etter hver økt vil riktignok fjerne svettelukt og skitt, men det vil også kunne slite på fibrene i tøyet.

Ett godt tips er derfor å heller skylle klærne i kaldt vann etter økten din, for så å henge det opp til tørk. Etter tre til fire gangers bruk kan du trygt slenge det i maskinen, men husk at tøy med antibakterielle midler kan vaskes enda sjeldnere enn vanlig treningstøy.

LES OGSÅ: Slik bør du vaske joggeskoene

30-40 GRADER: Treningstøy bør helst ikke vaskes på mer enn 30 til 40 grader. Husk også å følge vaskeanvisningen på lappen inni plagget.  Foto: Getty Images/iStockphoto
30-40 GRADER: Treningstøy bør helst ikke vaskes på mer enn 30 til 40 grader. Husk også å følge vaskeanvisningen på lappen inni plagget. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Dropp vaskepulver og tøymykner

Når du først skal vaske klærne i maskinen, er det også et par ting som er viktig å huske på.

Hva slags vaskemiddel du bruker kan nemlig ha mye å si for hvor lenge tøyet ditt holder seg fint, og ifølge ekspertene er det to ting du absolutt ikke bør bruke når du vasker tøyet – og det er tøymykner og vaskepulver (altså vaskemiddel i pulverform, ikke flytende).

- Det du absolutt bør unngå er å bruke vaskemiddel i pulverform når du skal vaske tøyet. Årsaken er at pulveret ikke blir vasket ordentlig ut av tøyet, noe som sliter veldig, særlig på for eksempel superundertøy, har John Øivind Hauge, butikksjef ved Anton Sport Colosseum i Oslo, tidligere uttalt til KK.no.

Grunnen til at du også bør droppe tøymykner, er at det kan løse opp stretchfibre, og ved flere vask blir disse fibrene slappere og mister stretcheffekten.

- Tøymykner ødelegger også pusteegenskapene til treningstøyet, for tøymykneren legger seg mellom tøyfibrene og blir til mugg, har Ina Lorentzen, ekspeditør og løpeekspert på Löplabbet Majorstua, uttalt til KK.no.Mister reklamasjonsrett

Ifølge Hauge mister du også også reklamasjonsrett hvis du bruker tøymykner på treningsplaggene.

- Det er nok mange som bruker tøymykner når de vasker treningstøyet, men tøyet blir faktisk ikke mykere av dette. Det er sikkert en del som også bruker det fordi de tror det får tøyet til å lukte bedre, men det er ikke lønnsomt, har han fortalt:

- I likhet med vaskepulver er tøymykner også vanskelig å få ordentlig ut av tøyet, og plagg som er laget av stoffer som skal transportere svette, som superundertøy og treningstrøyer, blir veldig fort slitt og skadet av det.

Ikke mer enn 30-40 grader

Når det gjelder temperatur på vask bør du følge vaskeanvisningen på plagget nøye, og treningstøy bør ikke vaskes på temperaturer over 30 til 40 grader.

I tillegg bør du unngå maksimal sentrifugering og bruk av tørketrommel.

Føler du at plaggene dine aldri blir ordentlig rene på 30 til 40 grader? Da bør du begynne å skylle dem etter bruk. Skyller du de får du fjernet mye av svetten og skitten som setter seg i plaggene, for jo lengre du lar klærne ligge brukt og våte i skittentøyskurven, jo lengre tid får svetten og møkket på å danne bakterier og ulekker dunst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer