Helse & Livsstil

Dropper du mensen?

Stadig flere medisinerer den bort, men er det bra for deg?

Dropper du mensen?
Publisert
Sist oppdatert
Stadig flere velger bort menstruasjonen. Nye hormonpreparater og prevensjonsmidler gjør det mulig å slippe de månedlige blødningene, og verken leger eller legemiddelindustri ser grunn til å advare mot denne trenden. Tvert om - mange bifaller den. De anser det som unødvendig, og til og med usunt, at dagens travle kvinner skal bruke en uke i måneden på å blø.

I USA lanseres i disse dager en ny p-pille, som bare gir kvinner blødninger fire ganger i året. Her i Norge er det ikke uvanlig at kvinner hopper over den pillefrie uka hver måned, for å slippe menstruasjon.

Prevensjonsmidler som p-sprøyter stopper ofte blødningen fullstendig. Flere kvinner opplever at det tar lang tid før menstruasjonen returnerer etter at de slutter med preparatene. Hos noen tar det så lang tid som tre år, hvilket er svært ubeleilig om man ønsker å få barn.

Den anerkjente amerikanske legen og helsepsykologen Paula S. Derry har fått god plass til sin kronikk i siste utgave av det prestisjetunge magasinet British Medical Journal. Her stiller hun spørsmål ved om det er riktig at det å menstruere eller ikke skal få være et livsstilsvalg for kvinner.

Derry er kritisk til at leger anbefaler kvinner å stoppe mensen om de finner den ubekvem, og til det faktum at det utvikles legemidler nettopp for dette formålet. Hun mener det har gått så langt at menstruasjonen betraktes som et medisinsk problem, og dette reagerer hun på.

- Vi vet såpass, at en menstruerende kvinne er en sunn, og mest sannsynlig fruktbar kvinne. Når kvinner mister menstruasjonen er årsaken ofte at de er syke, underernærte eller svært stressede.

Hvorfor vi menstruerer er foreløpig ukjent for legevitenskapen. At vi har eggløsning er nødvendig for å kunne bli gravide, men hvorfor det skal medføre en blødningsperiode har hittil ingen kunnet gi svaret på.
Paula S. Derry mener derfor det er uansvarlig å av bekvemmelighetsgrunner stanse blødningene, så lenge man ikke vet hvilken funksjon de har.

Derry stiller spørsmål ved om det er trygt å stoppe mensen med medikamenter. Hun etterlyser forskning på konsekvensene av denne trenden, og hun vil ha bedre informasjon til kvinner om eventuelle langtidseffekter av slike medikamenter.


LES OGSÅ:
  • Slik utsetter du mensen

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer