Gravid

Dropper kjærestestresset

Kvinner sparer heller eggene til den rette mannen ankommer.

Vil du ikke ha barn nå, men kanskje senere? Da har du noe til felles med europeiske kvinner på 30+.  Foto: 6PA/MAXPPP
Vil du ikke ha barn nå, men kanskje senere? Da har du noe til felles med europeiske kvinner på 30+. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Si din mening:

Ville du frosset ned eggceller til senere?


Ja, hvis jeg hadde muligheten i Norge.
 
183 (47%)
Nei, det vil jeg ikke.
 
172 (44%)
Ja, og jeg drar gjerne utenlands.
 
32 (8%)

Si din mening:

Når bør kvinner få barn?
30 er det nye 20. Så hvorfor få barn nå hvis man kan vente?

Dette ser ut til å være trenden blant europeiske kvinner, som prioriterer karriere og selvrealisering foran moderskapet. Andre leter fortsatt etter Den Rette.

26-30 år
 
70 (43%)
30-34 år
 
42 (26%)
22-26 år
 
33 (20%)
34-38 år
 
12 (7%)
18-22 år
 
4 (2%)
42-46 år
 
3 (2%)
38-42 år
 
0 (0%)

- Tikk takk, tikk takk!

Men hva gjør man da, når den biologiske klokka begynner å tikke så høyt at man skulle tro den er nær ved å eksplodere? Skal man ta den første og beste? Eller risikere å skremme potensielle kjærester bort med å spørre om de vil ha barn på første date?

Les også: - Ikke vent for lenge

Legger egg til frys

Europeiske kvinner har muligheten til å fryse ned eggceller til senere bruk. Ifølge en belgisk studie referert av BBC News forteller kvinner som har valgt å fryse ned eggceller om hvorfor de gjør dette. Halvparten av de spurte sier at de vil fjerne noe av stresset ved å lete etter en egnet partner.

Reserve

En tredjedel ville også ha noen fruktbare egg i reserve, i tilfelle det skulle skje noe som ville påvirke fruktbarheten deres. Flere sykdommer, blant annet kreft, kan påvirke evnen til å få barn.

En britisk studie på samme felt viser at mange heller ønsket å fokusere på karrieren framfor på moderskapet.

- Ikke riktig mann

Kvinnene i studien har en gjennomsnittsalder på 38 år. De forventet ikke å bruke eggcellene før de var omlag 43 år, brukte nedfrysing som en sikkerhet på at det fortsatt var mulig å få barn da.
- Alle hadde hatt partnere tidligere, en var i et forhold. Men de valgte å ikke få barn siden de ikke følte de var sammen med riktig mann, sier Dr Julie Nekkebroeck til BBC News. Hun er en av legene bak studien.

Karriere og penger

Åtte av ti medisinstudenter vurderte å fryse ned eggceller, slik at de kunne utsette familieforøkelsen til senere. Andre studenter var mest opptatt av å sikre seg økonomisk stabilitet før de fikk barn.

Hvordan er det i Norge?


Nedfrysing av eggceller er en relativt ny teknologi. Den gjør at kvinner kan spare egg til senere IVF-behandling. Sjansen for å lykkes med slike behandlinger er nemlig større jo yngre eggcellene er.

I Norge er dette regulert av Bioteknologiloven. Den sier at ubefruktede egg og eggstokkvev kan bare lagres når lovens vilkår for assistert befruktning er oppfylt, eller dersom en kvinne skal gjennomgå behandling som kan skade befruktningsdyktigheten.

Tidligere kunne assistert befruktning i Norge bare utføres på kvinne som var gift eller samboer med en mann i ekteskapsliknende forhold. Nå kan også kvinner som er gift eller samboer med en annen kvinne, få assistert befruktning.

Hva med mannen?

Det mange dropper å tenke på er at alder også har innvirkning på den mannlige fertiliteten. Og når de endelig møter mannen de ønsker barn med, kan det tenkes at også han har nedsatt fertilitet.

- Alder virker inn på mannen også. Og assistert befruktning gir ingen garantier for suksess, sier Clare Lewis-Jones til BBC News.

Norske kvinner drar utenlands

Etter norsk lov kan norske kvinner fritt fryse ned egg i utlandet. Både Storbritannia og Danmark har mer liberale lover enn Norge. Disse landene har vært et alternativ for kvinner som ønsker andre alternativer til assistert befruktning som ikke er mulige her.

- Kvinners valg

Clare Lewis-Jones fra Infertility Network UK sier at det er ekstremt viktig at kvinner er klare over hvilken effekt alder har på fruktbarheten.
- Mange kvinner utsetter å få barn. Selv om det er et valg de fortjener støtte for, må de være klar over de potensielle problemene de kan få når de finner ut at tiden er inne for å bli mor, sier hun til BBC News.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer