Karbohydrater

Du blir bare mer sulten

Raske karbohydrater til tross, en hamburger kan trigge sultfølelsen.

Sultfølelsen vår aktiveres ikke av en tom mage, men av fett i maten vi spiser, viser forskning ved universitetet Cincinnatis eget laboratorie, skriver blant andre ScienceDaily denne uken.

- Et viktig funn innen fedmeforskningen, skriver forskerne bak studien på sine egne hjemmesider.

Det er Matthias Tschöp som er spesialist på overvekt som står i spissen for studien.
  • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?

  • En «fjernkontroll»

    Det appetittregulerende hormonet ghrelin, også kalt sulthormonet, har som oppgave å gi hjernen beskjed om at vi er sultne. Hormonet hoper seg opp når vi faster og finnes i kroppen i høye konsentrasjoner rett før et måltid. Enkelt forklart: Uten ghrelin, ingen sultfølelse.

    Men nå viser det seg altså at det er et lite enzym i magen (GOAT - ghrelin O-acyl transferase) som holder sulthormonet ghrelin i aktivitet. Forskerne kan altså ha funnet selve «fjernkontrollen».

    - Med den nye kunnskapen har vi lyktes i å endre signalene som sendes til hjernen, informerer Mattias Tschöp på universitetets egne hjemmesider.
  • Lette valg på kafe
  • Spis deg til topps
  • Alltid mett, like lett

  • Aktiveres av fettrik mat

    Ghrelin trenger nemlig en sammensetning av fettsyrer fra dette spesifikke enzymet (GOAT) for å bli aktivert. Tidligere har man trodd at disse fettsyrene ble produsert i kroppen under fastingen, men de nye dataene kan tyde på at fettsyrene som ghrelin så sårt trenger for å fungere kommer direkte fra fettet vi får i oss gjennom maten vi spiser.

    Forsøk på en rekke laboratorie-mus gikk ut på å øke produksjonen av det lille enzymet, og det motsatte – å «slå det ut». Da kom det frem at fettrik kost fikk musene med lite GOAT til å lagre mer fett enn normalt, altså aktiverte den fettrike kosten produksjonen av GOAT og fikk ghrelin til å sende beskjeder til hjernen om at musa var sulten, og vice versa.

    - Når musene ble fôret opp på visse typer fet mat så lagret musene med mer GOAT mer fett og musene med mindre GOAT lagret mindre fett. Dette fordi hjernen til musene med lite GOAT ikke fikk beskjed om at: Nå er fettet her, lagre det - og musa forbrente det i stedet, sier sjefsforsker Matthias Tschöp.
  • Sunn i full fart
  • Heller sunn enn tynn
  • Dette bør du spise

  • Mulig slankenøkkel

    Grunnen til at vi er utviklet med flere naturlige sultstimulerende hormoner i tarmene er at vi skal spise litt mer enn vi trenger. Dette for å ha energilagre til gode i tilfelle «uår», men i vår tid kan disse sulthormonene være til mer plage enn nytte, i hvertfall i den rike delen av verden.

    Hos sykelige overvektige finnes blant annet ghrelin i langt større mengder enn hos normalvektige. Dette gjør det nærnest umulig for disse personene å gå ned i vekt kun ved en livsstilsendring, ifølge studier.

    Den nye studien støtter imidlertid tidligere antakelser om hvordan ghrelin fungerer, og man håper nå at dette kan bli av stor betydning for utviklingen av medisiner rettet mot sykelig overvektige personer, skriver Science Daily.

    Funnene er publisert i månedens utgave av Nature Medicine, hvor de presenteres slik.

    Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

    Saker spesielt utvalgt for deg: