Alkohol

Du blir fortere full i sola

Og forklaringen er såre enkel.

SKÅL I SOLA: Sommervarmen gjør at du tåler mindre enn ellers. Foto: Colourbox
SKÅL I SOLA: Sommervarmen gjør at du tåler mindre enn ellers. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sol og sommer er endelig her! Og hva er bedre enn å feire det med et glass rosévin eller en iskald øl i solsteiken?Sommeren er høysesong for alkoholdrikking. Vi er mer sosiale, og sier ikke nei til to-tre øl en tirsdag ettermiddag, dersom sola skinner.Og hvis godværet fortsetter resten av uka, da er det stor risiko for at du heller i deg såpass mye alkohol at du faktisk kan regnes som en storforbruker. Se bare her hvor lite som skal til.Å ha et bevisst forhold til alkoholbruken din er alltid smart, og det er særlig viktig om sommeren.Hvorfor? Fordi når du sitter og drikker i sola blir du faktisk litt raskere full enn ellers.

Varme gir dehydrering

Grunnen til dette er enkelt og greit at i varmen blir du fortere dehydrert. I tillegg hemmer alkoholen det antidiuretiske hormonet som regulerer urinutskillingen, og dermed tisser du oftere når du er alkoholpåvirket.Du er muligens også mer tørst enn vanlig i varmen, og da er det fort gjort å helle i seg den kalde ølen raskere enn du ellers ville gjort. Legger vi til at du kanskje ikke har så mye matlyst i varmen, blir effekten enda større. Å drikke på tom mage gjør at alkoholen raskere tas opp i kroppen.LES OGSÅ: Derfor blir kvinner mer fyllesyke

Følg disse reglene

Det er ikke nødvendigvis farlig at du raskere får promille når du drikker i sola, så lenge du er bevisst på dette. Et tips kan være å bestemme seg på forhånd hvor mange vinglass eller øl du skal tillate deg. Bestemmer du deg for å stoppe etter tre, så er jo saken grei. Så kan du heller bruke tid til å nyte de glassene du skal drikke, og du kan ta en alkoholfri drink innimellom.Og det er det andre tipset. Du bør alltid drikke vann ved siden av alkoholen. Aller helst skal du ta et glass vann eller alkoholfritt mellom hvert glass alkohol. Da bremser du inntaket, og får dessuten motvirket dehydreringen alkoholen igangsetter.Gylne drikkeregler:
  • Ikke drikk på tom mage.
  • Drikk sakte og nyt, ikke bælme nedpå.
  • Drikk et glass vann mellom hvert glass alkohol.
  • Ta en pause når du kjenner deg brisen.
  • Hopp over den siste drinken.
  • Pass på venninnene dine hvis de er fulle.
  • Vis «sisterhood» og ta vare på ukjente jenter hvis du ser at de er veldig fulle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer