Tone

Du blir hva du heter

Derfor påvirker navnet ditt oppveksten din.

Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I 2008 var Linnea og Lucas de mest populære navnene i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. Barn som vokser opp med disse navnene vil trolig ha en fordel, avslører en ny studie i fagtidsskriftet Social Science Quarterly.
 • Vil innføre et tredje kjønn
 • Blir tenåringsforbrytere

  Forskere ved Shippensburg University studerte sammenhengen mellom navn og tendens til å utføre kriminelle handlinger blant ungdommer.Resultatene viser at upopulære fornavn øker risikoen for at barnet blir tenåringsforbryter – uavhengig av rase og etnisk tilhørighet, melder ScienceBlog.com.
 • Dette er ulovlig
 • Dårligere sosiale forhold

  Forskerne lagde en «populær navneindeks» (PNI) for hvert navn. For eksempel var PNI for Michael, det mest brukte guttenavnet i perioden, 100. David, som var halvparten så populært i samme tidsrom, hadde en PNI på 50. PNI for navn som Ernest, Ivan og Malcolm var omtrent 1. De minst populære navnene ble knyttet til økt risiko for ungdomskriminalitet. Tenåringer med uvanlige fornavn hadde høyere sannsynlighet for ugunstige hjemmeforhold og bodde oftere i områder med lav sosioøkonomisk status og husstander med kun én forelder.
 • Hit vil du ikke reise
 • Behandles annerledes

  Ungdommer med upopulære navn blir gjerne også behandlet annerledes av jevnaldrende, noe som gjør det vanskeligere for dem å danne forhold, tror forskerne.Et ualminnelig navn kan også føre til atferdsproblemer hos tenåringer som bevisst eller ubevisst misliker fornavnet sitt.
 • Spør heller nettet enn mor
 • Funnene kan hjelpe til med å identifisere unge personer i fare for å utføre kriminelle handlinger, noe som kan lede til mer effektive og målrettede forebyggende tiltak, konkluderer forskerne.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer