Public Health

Du blir som kjæresten

Nå er det vitenskapelig bevist: Kjærester hermer etter hverandre.

Du blir som kjæresten
Publisert
Sist oppdatert


Parforholdet skal verken forandre på det faktum at du liker å ta deg et glass vin, eller at du suger nikotin med den største nytelse, eller hva?

Tro om igjen. Virkeligheten er annerledes, ifølge en ny studie publisert i journalen Health Services Research.

De fleste etterligner partneren sin.

Faktisk er det fem ganger høyere sannsynlighet for at du slutter å røyke dersom ektefellen din stumper røyken. Likeledes er sannsynligheten for at du slutter å drikke fem ganger høyere dersom ektefellen din ikke drikker.
 • Dumpet? Slik overlever du

 • - Vi fant at når en ektefelle forbedrer sin helseadferd, så er det sannsynlig at den andre ektefellen gjør det samme, opplyser Jody Sindelar, helseprofessor på Yale School of Public Health og medforfatter i studien.

  Forskerne analyserte data fra 6072 personer, inkludert informasjon om deres ektefeller. Adferdsmønsteret var konsekvent hos alle de analyserte, og det var ingen forskjell på oppførselen til kvinner og menn.

  Forandringene hos partneren var mest fremtredende når det gjaldt vaner som røyking og drikking, samt når den ene ektefellen tok andre preventive grep om helsen sin, som for eksempel å ta en influensavaksine.

  Av denne grunn mener forskerne at endel helseinformasjon bør inkludere tips om hvordan de skal få partneren sin involvert i for eksempel å trene eller stumpe røyken.

  Du blir som kjæresten
  Du blir som kjæresten
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer