Tannhygiene

Du bør alltid pusse tenner før leggetid

Ikke dropp det selv om du er stuptrøtt etter en sen kveld.

DROPPER DU TANNPUSS ETTER FEST?: Etter en sen kveld er det fort gjort å hoppe over tannpussen. Det er ikke særlig lurt...du får ikke bare ekstra dårlig ånde dagen derpå.  Foto: PantherMedia / Pavel Schlemmer
DROPPER DU TANNPUSS ETTER FEST?: Etter en sen kveld er det fort gjort å hoppe over tannpussen. Det er ikke særlig lurt...du får ikke bare ekstra dårlig ånde dagen derpå. Foto: PantherMedia / Pavel Schlemmer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Når du kommer hjem fra en skikkelig fuktig fest (eller har jobbet sent) og kroppen bare skriker etter å få legge seg i senga, er det lett å droppe kveldsstellet og gå til sengs uten å pusse tenner først.

Du er sikkert klar over at det ålegge seg med ansiktet fullt av sminke ikke er spesielt bra for huden. Sminken tetter porene, og kan gi deg uren hud (visste du forresten at å trene og svette renser huden innenfra?).

IKKE HOPP OVER: Det tar deg bare tre minutter å pusse tennene før du hopper i loppekassa. Foto: Getty Images/Creatas RF
IKKE HOPP OVER: Det tar deg bare tre minutter å pusse tennene før du hopper i loppekassa. Foto: Getty Images/Creatas RF Vis mer

Viktig med tannpuss

Men hva med tennene? Du tenker kanskje at det ikke er nøye om du pusser dem før du legger deg, enda du kanskje har spist og drukket mye i løpet av kvelden, og gjerne også inntatt mat og drikke med mye karbohydrater (brus, øl, vin, snacks, godteri).

Og det er vel ikke noe probem, for spyttet vårt klarer da å nøytralisere pH-verdien og rense opp såpass mye at Karius og Baktus ikke får sjansen til å gjøre ugang?

Dessverre.

- Spyttsekresjon er ikke noe å stole på, for den går ganske dramatisk ned når vi sover. Derfor bør man pusse tennene hver kveld, uansett, sier Inger-Lise Mathiesen, som er tannlege ved OscarsBorr Tannlegeklinikk.

Når vi sover, om det så er med munnen åpen eller lukket, reduseres produksjonen av spytt, eller salvia som det også kalles, og dermed får vi ikke samme effekt som på dagen, når spyttet faktisk til en viss grad klarer å rense munnhulen.

LES OGSÅ: Blir tennene helt rene av tannpussen?
Ekstra dårlig ånde

Det er også delvis derfor vi våkner med dårlig ånde om morgenen, og med ekstra guffen stålånde om vi glemte tannpussen kvelden før.

I løpet av natten har bakteriene fritt leide til å gasse seg i eventuelle matrester vi ikke ble kvitt kvelden før, og finner de ikke nok, går de løs på cellene i munnens slimhinner, eller proteinet i spyttet (for noe spytt har vi alltid i munnen for å holde den fuktig).

Med andre ord bør du slavisk følge tannlegens råd om å pusse tenner to ganger daglig, og bruke tanntråd minst én gang om dagen - selv om du har vært på fylla og ikke kom hjem før klokken 04.00.

Sleng på en daglig munnskyll med fluor også, og du har gjort det meste du kan for å holde tennene friske og fine lengst mulig.

Visste du at tannpuss ikke bare er viktig for tennene? Det forebygger også at skumle bakterier kan trenge inn i tannkjøttet og videre inn i blodstrømmen din og forårsake blodpropp og hjerteproblemer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer