Konkurranse

Du bør harryhandle dette

Reseptfrie medikamenter er opptil fire ganger billigere i Sverige.

Du bør harryhandle dette
Publisert
Sist oppdatert
Du kan spare hundrevis av kroner ved å ta deg en tur innom et svensk apotek.Reseptfrie medikamenter koster nemlig opptil fire ganger mer i Norge enn i Sverige, skriver Forbrukerportalen.no.Spesielt mye kan du spare på allergimedisiner, nikotintyggegummi og munnvann. Kvinner spesielt bør gjerne ta seg en tur over grensa. Ny studie vier nemlig at 3 av 4 er blakke før neste lønning.

Minimal norsk priskonkurranse

Norske og svenske apotek handler medisiner i det samme internasjonale markedet.Ifølge Forbrukerportalen skyldes den store prisforskjellen manglende konkurranse i Norge. Utenlandske apoteker, inkludert svenske, informerer om pris på hjemmesidene sine. Da kan kundene lett finne ut hvilket apotek som er det mest økonomiske valget. Det er ingen av de norske apotekkjedene som gjør dette. Norske kunder er dermed nødt til å gå fra apotek til apotek for å sammenligne priser.Les også: Slank på budsjett

Prisinfo på nett prioriteres ikke

Særnorske regler forbyr salg av apotekvarer på nettet. Det betyr at du ikke kan kjøpe et brett hodepinetabletter via datamaskinen. Ifølge Gerd S. Byermoen, informasjonssjef for Vitusapotek, har dette ført til at utlegging av priser på hjemmesida ikke er blitt prioritert.– Årsaken til at vi ikke har varekatalog på nettsidene, er at det ikke er lov til å drive salg av legemidler på nett i Norge, og vi har derfor ikke prioritert ressurser til å lage en nettbasert varekatalog, sier Byermoen, til Forbrukerportalen.Les også: Dette er billig og bra

Apotekene tar seg godt betalt

Forbrukerrapporten har tidligere undersøkt prisene hos tre store apotekkjeder i Norge. Resultatene bekrefter at priskonkurransen er minimal.Norske myndigheter regulerer hvor mye apotekene kan ta seg betalt legemidler som er reseptpliktige. Apotekene flesker dermed til med saftige priser på reseptfrie varer, ifølge Forbrukerportalen.- I Norge har myndighetene, mer eller mindre direkte, ytret at de ønsker en kryssubsidiering fra reseptpliktige legemidler mot reseptfrie, sier Jostein Lønberg, innkjøps- og markedsdirektør i Apotekkjeden AS til Forbrukerportalen.no.Les også: Dette gjør finanskrisa med deg!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer