Vekt

Du er ikke så feit som du tror

Trivselsvekten er nærmere enn du innbiller deg. Her ser du hvorfor.

Foto: Image Source
Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du blant de mange som sliter med bli kvitt de siste gjenstridige kiloene?Kanskje bør du avslutte strevet med å komme inn i kjolen du hadde på russefesten for en liten evighet siden.
 • Heller sunn enn tynn
 • Ti prosent er tingen

  Er du overvektig, vil nemlig bare det å gå ned ti prosent av vekten gi deg stor helsegevinst: Lavere blodtrykk, lavere kolesterolnivå, lavere blodsukker og redusert risiko for hjertesykdom. Det er altså ikke nødvendig å slanke seg mer enn dette for å oppnå de viktigste fordelene med vekttapet. Og ikke bare det. Det er langt lettere å holde vekten stabil etter å ha gått ned ti prosent, enn om du går ned 15 eller 20 prosent.

  Seks måneder til målet

  Den amerikanske ernæringslegen George Blackburn har skrevet boken Break Through Your Set Point: How to Finally Lose the Weight You Want and Keep It Off. Her bruker han tiprosentsregelen for vektvariasjon som utgangspunkt for å gå ned i vekt. Blackburn mener at om man bruker seks måneder på å gå ned ti prosent av kroppsvekten sin, så har man gitt kroppen tid til å venne seg til å være lettere. Da vil den også innstille seg på at en lavere vektsone er normalen. Er du såpass tung at du bør gå ned mer enn ti prosent, bør du la kroppen bli vant til den første vektreduksjonen før du begynner på nye seks måneders jobbing mot en ny, og enda lavere vektsone.Slanker du deg for fort vil kroppen bli forvirret og ute av hormonbalanse. Du reagerer med å bli sulten og utilpass. Går du ned noen kilo vil du mest sannsynlig raskt legge dem på deg igjen, for kroppen opplever ikke vektreduksjonen som riktig.

  Viktig å være realistisk

  Ti prosent ned på seks måneder er altså oppskriften. Blackburn anbefaler den gammeldagse måten å gjennomføre det på: Sunn mat og fysisk aktivitet.Mange er urealistiske i forhold til hvor mye de bør og kan slanke seg. Har du lagt på deg mye, bør du ikke satse på å bli like tynn som du var på ditt tynneste. Når man går opp mye i vekt øker fettcellene dine både i antall og størrelse, så å komme helt tilbake til «den gang da» er tilnærmet umulig. Sett deg et vektmål du er i stand til å oppnå, og ta den tiden som trengs for å komme dit.
 • Her er et godt opplegg du kan prøve.
 • Er du tynnfeit?
 • Derfor blir du ikke slank
 • Kroppen følger etter

  Spiser du for mye, overstyres kroppens regulering av normalvekten. Resultatet kan bli at kroppen anser en høyere vektsone som normalen. Da legger du altså på deg, og kroppen innstiller seg på at det skal være slik. Det samme skjer om vi går ned i vekt: Kroppen innstiller seg på at en lavere vektsone er normalen. Dette er imidlertid vanskeligere å få til enn motsatt, men det er slett ikke umulig.LES OGSÅ:
 • Styr unna feitefellene
 • Bli hekta på trening
 • 9 slankeråd som virker
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer