Hvite Tenner

Du har ikke så gule tenner som du tror

Mange blir overrasket, sier tannlegene.

IKKE SÅ GULE: Svært ofte har pasientene hvitere tenner enn det de tror, forteller tannlegene KK.no har snakket med.  Foto: lindaparton - Fotolia
IKKE SÅ GULE: Svært ofte har pasientene hvitere tenner enn det de tror, forteller tannlegene KK.no har snakket med. Foto: lindaparton - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «De aller fleste tror at de har hvitere tenner enn det de har», sier mannen i Solidox-reklamen, som ruller på TV-skjermen nå om dagen.

I reklamesnutten blir kvinner og menn sjokkert over hvor gule tenner de egentlig har. Men stemmer dette, egentlig?

LES OGSÅ: Bytt tannbørste - få hvitere tenner

Mange blir overrasket

Går vi virkelig rundt og tror at vi har hvitere tenner enn det vi har?

PUSS TENNENE: Tror du at du har hvitere tenner enn det du har? Tannpuss hjelper i hvert fall på veien. Foto: Fotolia
PUSS TENNENE: Tror du at du har hvitere tenner enn det du har? Tannpuss hjelper i hvert fall på veien. Foto: Fotolia Vis mer

– Nei, det er heller omvendt. Folk tenker at de har gulere tenner enn det de har. Det er i hvert fall min opplevelse her på klinikken, sier Cathrine Krantz, tannlege ved Tannlegesentralen Oasen, til KK.no.

Det er tannlege Kha Duong i Kristiansand helt enig i.

– Når jeg viser de fargeskalaen så ser de hvor hvite tenner de egentlig har. De fleste mellom 20 og 40 år ligger på A2, der A1 er den hviteste fargen på skalaen, sier Duong.

Fargespekterne som tannlegene bruker viser de naturlige fargene i tennene. Stort sett ligger barns tenner på A1, som er hvitest.

LES OGSÅ: Sjekk hvorfor tennene dine blir gule

– Ingen vitenskapelig dokumentasjon

«De aller fleste tror at de har hvitere tenner enn det de har», sier altså mannen i Solidox-reklamen. Hvor har Solidox hentet denne informasjonen fra?

– Det aktuelle utsagnet er basert på den forståelse vår markedsavdeling har fått gjennom sin kontakt med forbrukere gjennom mange år, og likeså på den erfaring vår tannpleier sitter på etter mange år i bransjen. Ut over dette ligger det ingen vitenskapelig dokumentasjon til grunn for utsagnet, sier Anne Gjemdal, informasjonssjef i Lilleborg, til KK.no. 

Hva slags fargeskalaer blir brukt i denne reklamen?

– Fargeskalaen som benyttes i filmen er den samme som brukes på tannkremtuben, men mer fininndelt for at det skal fungere i filmen. Skalaen er en fargeskala (VITA Lumen Vacuum Farbskala). Dette er en bransjestandard som tannleger blant annet bruker når de skal velge ut farge på tannkroner. Skalaen er basert på normalnyansene i tennene, forklarer Gjemdal.

Stuerent å bleke tennene

HELT VANLIG: Stadig flere bleker tennene. Tannlegene merker at flere spør om det. Foto: Fotolia
HELT VANLIG: Stadig flere bleker tennene. Tannlegene merker at flere spør om det. Foto: Fotolia Vis mer

Til tross for at mange har hvitere tenner enn det de tror, er det likevel stadig flere som bleker tennene sine.

– Det er flere som spør om bleking nå, forteller Duong.

Ifølge tannlege Krantz er det en del som bleker tennene sine sammenlignet med tidligere.

– For 10-15 år siden ble det sett på som voldsomt forfengelig å bleke tenne sine. Det ble nesten sammenlignet med kosmetiske operasjoner. Det har forandret seg veldig de siste årene og har blitt mer stuerent, opplyser hun.

LES OGSÅ: Mat for hvite tenner

Derfor blir tenne gulere

Prisen på å bleke tennene oppe og nede koster rundt 3.600 kroner og varer mellom tre til fem år. Tannbleking er en effektiv metode for å få hvitere tenner, men for mange behandlinger kan føre til varig skade, for eksempel slitasje på emaljen.

Alle tenner har ulike nyanser av lysegult eller grått i seg. Hjørnetannen er oftest litt gulere enn de andre tennene.

Røyking, kaffe, rødvin og te er de vanligste årsakene til at tennene blir misfarget.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer