Hjertesykdom

Du har størst risiko for hjertestans om morgenen

Ny oppdagelse gir imidlertid håp om medisiner som kan forebygge.

MEST UTSATT PÅ MORGENEN: Studier viser at de fleste tilfeller av hjertestans skjer på morgenen. Nå har forskere endelig funnet ut hvorfor, og håper de kan utvikle medisiner som kan forebygge.  Foto: All Over PressAll Over Press
MEST UTSATT PÅ MORGENEN: Studier viser at de fleste tilfeller av hjertestans skjer på morgenen. Nå har forskere endelig funnet ut hvorfor, og håper de kan utvikle medisiner som kan forebygge. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange tenker nok at hjertesykdom oftere rammer menn, men faktisk er hjerte- og karsykdom dødsårsak nummer én blant norske kvinner (lhl.no).

I tillegg er det flere kvinner enn menn som dør av hjerte- og karsykdom.

Derfor er det svært viktig at kvinner er klar over hva som er de vanligste symptomene, slik at de kan oppsøke hjelp tidsnok.

En vanlig årsak til dødelig utfall er såkalt «sudden cardiac death» eller hjertestans - plutselig død på grunn av ventrikkelflimmer. Og ifølge ekspertene er det i morgentimene (mer spesifikt, mellom 06.00 og 10.00) at du har størst risiko for å bli rammet, skriver Prevention.com.

LES OGSÅ: Derfor bør du prioritere søvn

TA VARE PÅ HJERTET DITT: Hjertesykdom er en av de vanligste årsakene til dødsfall blant kvinner, det er derfor ekstra viktig at du tar godt vare på det.  Foto: Syda Productions - Fotolia
TA VARE PÅ HJERTET DITT: Hjertesykdom er en av de vanligste årsakene til dødsfall blant kvinner, det er derfor ekstra viktig at du tar godt vare på det. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

Ikke det samme som hjerteinfarkt

Ifølge Articlesphere.com er ikke hjertestans det samme som hjerteinfarkt, men det kan likevel være en utløsende årsak i løpet av de første timene etter at det har funnet sted, eller mange år etter angrepet.

For å skille mellom de to kan du tenke at hjertestans er en «elektrisk feil», mens hjerteinfarkt er forårsaket av blokkerte blodårer i hjertet.

Hjertestans oppstår på grunn av millioner av «kortslutninger» i hjertet, som fører til at hjertet ikke klarer å slå. Dette gjør at blod, oksygen og næringsstoffer ikke kan fraktes gjennom kroppen, og personen mister bevisstheten.

Hvis ikke personen får hjelp, kan død oppstå innen minutter.

Eksperter har lenge vært klar over at de fleste tilfellene skjer i løpet av morgentimene, men det har til nå bare vært teorier om hvorfor risikoen er mye større akkurat da. Nå har de imidlertid gjort nye oppdagelser (Les mer om studien her!).

LES OGSÅ: Blåbær og jordbær kan redusere risikoen for hjerteinfarkt

Kan ha funnet en måte å forebygge problemet

Disse oppdagelsene, som viser en sammenheng mellom et protein kalt KLF15 og kroppens egen døgnrytme, kan hjelpe forskere å utvikle medisiner og behandling til de som er i risikosonen.

Dette gjelder spesielt de som allerede har problemer med hjertet, men også personer som har hjerteproblemer i familien - enten det er hjertestans, hjeteinfarkt, høyt blodtrykk, unormale hjerterytmer eller hjertesvikt.

Andre ting som øker risikoen er diabetes, røyking og rusmisbruk.

Normalt øker nivåene av KLF15 når du våkner. Undersøkelser på mus i laboratoriet tyder på at de som hadde lavere nivåer når de våknet, var mer utsatt for hjertesvikt.

Dette kan støttes av tidligere studier, som tyder på at personer som har hatt hjertesykdom tidligere, naturlig har mindre av KLF15-proteinet i kroppen.

– Resultatene indikerer at det kan være til hjelp å øke nivåene av proteinet i hjertet på dette tidspunktet, Mukesh Jain, hovedforfatter og professor ved Case Western Reserve University, Cleveland.

LES OGSÅ: Jobben kan øke risikoen for hjerteinfarkt

Viktig å være obs på symptomene

For øyeblikket er det imidlertid ingen tester som kan avsløre nivåene av KLF15-proteinet hos pasienter som er i risikosonen.

– Før vi oppdaget KLF15, visste vi ikke hva vi skulle se etter. Nå vet i i hvert fall hva vi ønsker å utvikle en test for, sier Jain.

Ettersom det foreløpig ikke er utviklet en test, er det desto viktigere å kjenne til symptomene, og for både menn og kvinner er svimmelhet det vanligste symptomet. Andre symptomer er brystsmerter eller at du blir andpusten.

Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du ifølge Jain sette deg ned umiddelbart. Dette er for å unngå at du skal miste bevisstheten. Ring også etter legehjelp med én gang!
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer