Sex

Du kan bli gravid hvis du har sex under menstruasjon

Derfor kan det være lurt å bruke beskyttelse de siste dagene.

SEX UNDER MENS: Er ikke "farlig", men du risikerer å bli gravid dersom du ikke bruker beskyttelse de siste dagene.  Foto: Colourbox
SEX UNDER MENS: Er ikke "farlig", men du risikerer å bli gravid dersom du ikke bruker beskyttelse de siste dagene. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du er på byen, verdens kjekkeste mann flørter med deg, dere roter litt, du blir med ham hjem, men ooops, du har mensen.

What to do?

Dette er nok en situasjon flere kvinner kan kjenne seg igjen i, og for mange blir den naturlige løsningen å droppe hele samleiet - mest på grunn av tanken på «sølet» det kan medføre.

LES OGSÅ: Oi, har du glemt å ta p-pillen?

Du kan bli gravid

Ok, så sex under mens er litt småekkelt, likevel har nok mange hatt det en eller annen gang i løpet av livet.

Og dersom dette har skjedd med en fast partner, kan det tenkes dere droppet å bruke kondom eller annen beskyttelse fordi dere har hørt at menstruasjonen skal være en «sikker» periode i kvinnesyklusen.

Her tar imidlertid mange av oss feil.

Ifølge gynekolog Peer Høvik, som er en av ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett), risikerer man nemlig å bli gravid dersom man har samleie under de siste dagene av menstruasjon.

- Ja, det kan faktisk skje. Sædceller kan under normale forhold leve opptil én uke. Og hvis menstruasjonen har vart en uke, er det bare en uke til eggløsning når man er på slutten, sier han til KK.no:

- Så under de siste dagene av mens er det lurt å bruke beskyttelse.

Ogaså gynekolog Mette Haase Moen, som er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs Hospital, sier at du risikerer å bli gravid ved sex under mens.

- Man bør være oppmerksom på at man kan bli gravid ved ubeskyttet samleie i de siste dager av en menstruasjon. Spesielt hvis syklusen din er kort, sier hun til KK.no:

- Og man bør alltid bruke kondom ved usikker sex uansett når det er samleie i syklus.

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå å «hoppe av i svingen»

Ikke «farlig»

Med unntak av mulig graviditet ved ubeskyttet sex, skal det ikke være noen andre «faremomenter» knyttet opp mot sex under menstruasjon.

Og ifølge Haase Moen er det heller ikke noe bevis for at det er økt risiko for infeksjoner og lignende.

- Det er ikke farlig å ha sex under menstruasjon, men noen vitenskapelig undersøkelse foreligger ikke, så vidt jeg vet. Om man lettere kan kan bli infisert hvis partner har en infeksjon, kan være en mulighet, men den er teoretisk, sier hun.

Høvik er også enig i dette.

- Sex under menstruasjon er veldig vanlig, og det er heller ikke farlig. Det er bare litt forskjellige hygieniske tiltak som bør forberedes før man gjør det, men det er helt greit, sier han.

Mer informasjon, samt spørsmål og svar om prevensjonsmidler og beskyttelse under samleie finner du på Lommelegen.no.


LES OGSÅ: Viktig melding til alle kvinner over 25

Noe du lurer på? Spør KK.no


Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

LES OGSÅ: Regler for one-night-stands

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer