KK.NO: Raping er en refleks vi har som fører til utluftning fra magen.
Noen gjør det mer en andre, men visste du at det er helt normalt å rape 20-25 ganger om dagen?
Det er det ifølge Norsk Helseinformatikk, NHI.no.
LES OGSÅ: Derfor tør vi ikke gjøre dette foran gutta
To hovedkilder til gass
– Normalt produserer en voksen person mellom 0,5 og 2 liter gass i løpet av en dag, og det gir luftavgang bak omtrent 10 til 25 ganger daglig.
– Raping før og etter måltider er også helt normalt, forklarer Stefan Frafjord, svarlege på Lommelegen.no, til en pasient som plages av at hun raper ofte.
Mengden gass som produseres er avhengig av hva du spiser og andre individuelle faktorer.

– Det er to hovedkilder til gass; luft som svelges og gass som produseres av tarmbakterier, skriver Frafjord.
Hovedkilden til luft i magesekken er svelging av luft, og det er denne som typisk rapes opp.
– Du vil kunne svelge mer luft når du spiser maten raskt, svelger store mengder væske, tygger tyggegummi og røyker.
- Mat som peppermynte, sjokolade og fett vil kunne føre til at lukkemuskelen i nedre del av spiserøret slapper av, og kan dermed øke rapingen. Tilstander som forstoppelse og matintoleranse vil også kunne øke mengden luft i magen, forteller Frafjord.
LES OGSÅ: Rumler det mye i magen din?
Dette kan du gjøre for å rape mindre
Plages du av ufrivillig raping? Da er det viktig at du svelger mindre luft.
For å svelge mindre luft kan du gjøre følgende:
- Slutte å røyke, sigarettrøyking kan øke mengden luft du svelger
- Ikke spise tyggegummi
- Unngå drikke som inneholder kullsyre
- Ikke snakke med mat i munnen
- Tygg maten rolig og godt
- Unngå å spise når du er nervøs eller engstelig
- Ikke skyll ned mat med drikke
- Ikke legg deg ned rett etter et måltid - gå heller en tur, det hjelper på fordøyelsen.
- Ikke drikk små slurker fra glass.
- Ikke drikk fra sugerør, boks eller flasker.
- Ikke sug på kjærlighet på pinne eller annet hardt godteri.
- Spis mindre mat med luft i, som pisket krem, mousse og suffle.
- Vært forsiktig med mat som gir luft i magen, som for eksempel erter, linser, brokkoli, løk og sjokolade.
- Sjekk om gebisset ditt sitter godt. Et løst gebiss kan føre til at du svelger mer luft.

Kilde: NHI.no
LES OGSÅ: Sliter du med luftsmerter og urolig mage?
Reagerer på mat?
Hvis du ønsker å rape (eller prompe) mindre kan du teste ut om det er bestemte mattyper som utløser luftplagene, for så å unngå det en periode på noen få uker.
– Blant de mest provoserende matslagene er bønner, erter, løk, hodekål, kålrabi, brokkoli, rosenkål, blomkål, artisjokker, asparges, pærer, epler, fersken, sukkerfrie godterier og tyggegummi, helkornbrød, frokostblandinger, melk, krem, is, ost, øl, brus og andre kullsyreholdige drikker, skriver Frafjord.
Han anbefaler at man deretter introduserer så en og en av matslagene. Start med dem du mistenker minst og la det gå minst en uke mellom hver gang du introduserer et nytt matslag i kosten din.
– Vær nøye med å drikke rikelig med vann eller annen drikke gjennom hele dagen. Spis mindre måltider. Forsøk å spise flere små måltider i løpet av dagen i stedet for to eller tre større måltider. Spis langsomt, tygg maten grundig, råder Frafjord.