Hudpleie

Du kan ikke skrubbe bort cellulittene

Men hampvott og skrubbeprodukter har en positiv effekt likevel.

FJERNER IKKE CELLULITTER: Bruk av hampklut/-vott eller skrubbprodukter vil ifølge hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no ikke forhindre eller fjerne cellulitter. Det kan imidlertid eksfoliere og mykne huden din.  Foto: Colourbox
FJERNER IKKE CELLULITTER: Bruk av hampklut/-vott eller skrubbprodukter vil ifølge hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen.no ikke forhindre eller fjerne cellulitter. Det kan imidlertid eksfoliere og mykne huden din. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bruk av hampvott og ulike skrubbprodukter har blitt stadig mer populært i et forsøk på å bekjempe aldring, tørrhet, cellulitter og nupper i huden. Og undertegnede journalist er en av mange kvinner som bruker hampvotten ivrig i dusjen i håp om at huden vil holde seg frisk og myk.

Men virker det?

Men hvor nyttig er egentlig all denne skrubbingen, og kan det gi oss den perfekte kroppshuden vi drømmer om?

Vi i KK.no bestemte oss for å finne ut om skrubbmytene stemmer - er det bra, blir huden mykere og kan det forhindre/fjerne cellulitter, eller er vi kvinner faktisk i ferd med å skrubbe oss ut av vårt gode skinn?

Les også: Sannheten om cellulitter

Ingen effekt på cellulittene

Ifølge Kjetil Guldbakke, hudlege på Lommelegen.no, vil hverken skrubber eller hampvotter/-kluter forhindre eller fjerne cellulitter.

Han sier imidlertid at det kan ha andre positive effekter på huden vår.

- Skrubber og kluter vil nok ikke forhindre eller fjerne cellulitter. Det kan dog eksfoliere det ytterste laget av huden slik at huden kjennes glattere og mykere ut, sier han til KK.no.

Kan huden ta skade av skrubb?

Ok, da fikk vi avklart at skrubbing er bra , men hvor mye bør vi skrubbe oss og kan huden ta skade av denne iherdige og til tider litt tøffe behandlingen?

- Nei, huden vil ikke ta skade av å bruke skrubb innenfor vanlig bruk, sier Guldbakke.

Med andre ord, dersom du ikke skrubber for ofte eller for hardt, vil det fungere godt.

Les også: Slik seirer du over cellulittene

Gjør det regelmessig

Hudterapeut og skjønnhetsguru Linda Johansen, som har stor suksess med sitt eget hudpleiemerke og driver både spa og skjønnhetssalong i Oslo, anbefaler alle kvinner å skrubbe seg regelmessig, særlig om vinteren når huden ofte er på sitt tørreste.

- Alle jenter opplever at huden kanskje er litt ekstra tørr og gusten på vinteren, og derfor er det viktig å få skrubbet vekk de døde hudcellene og fuktet huden skikkelig med bodylotion eller andre kroppspleieprodukter. De fleste av oss har nok opplevd at huden til og med kan bli så tørr at det virker som om den støver, og at det klør, sier hun.

Hennes tips er å skrubbe kroppen én gang i uken, for deretter å smøre inn huden enten med bodylotion eller noen dråper mandelolje.

- Jeg anbefaler alle voksne kvinner å skrubbe kroppen én gang i uken, og så ta en kjapp runde med bodylotion hver dag, hvis man har dusjet. For når du dusjer så bruker du ofte såpe, som fjerner de naturlige oljene i huden. Derfor er det viktig å tilføre ekstra fukt, forklarer hun.

Les også: Husk å pleie huden på kroppen

Er det noe som hjelper mot cellulittene?

- Cellullitter er et resultat av at fettceller legger seg mellom fibre som forbinder muskler og hud og gir et «ruglete» utseende. Vanligvis får man cellulitter på hofte, rumpe og lår, og det oppstår vanligvis etter puberteten, noen ganger etter en vektøkning, som for eksempel ved graviditet, har KK.nos trenings- og kostholdekspert Ina Garthe tidligere uttalt i forbindelse med et nettmøte.

Ifølge Garthe kan heller ikke kremer, kosttilskudd, massasje, cellulittbukser som øker blodsirkulasjonen, eller det å drikke mye vann forhindre eller fjerne cellulittene.

Hennes beste tips er rett og slett å trene for å få bukt på problemet.

- Cellulitter er altså fett og bør behandles som fett (det er ikke avfallsstoffer eller annet skummelt som noen hevder). Dette betyr at trening og reduksjon i fettvevet vil være den beste løsningen, råder Garthe.

Les også: Juks deg til fin rumpe

HVA ER CELLULITTER?: - Cellullitter er et resultat av at fettceller legger seg mellom fibre som forbinder muskel og hud og gir et «ruglete» utseende, sier Ina Garthe, KK.nos trenings- og kostholdsekspert. Foto: Pixland / Image Source
HVA ER CELLULITTER?: - Cellullitter er et resultat av at fettceller legger seg mellom fibre som forbinder muskel og hud og gir et «ruglete» utseende, sier Ina Garthe, KK.nos trenings- og kostholdsekspert. Foto: Pixland / Image Source Vis mer
SKRUBB HJELPER IKKE: Å skrubbe seg med hampvott/-klut, børste eller bruke ulike skrubbprodukter vil ikke fjerne cellulitter, men eksfolierer likevel huden.  Foto: KK.no
SKRUBB HJELPER IKKE: Å skrubbe seg med hampvott/-klut, børste eller bruke ulike skrubbprodukter vil ikke fjerne cellulitter, men eksfolierer likevel huden. Foto: KK.no Vis mer
ANBEFALER SKRUBB: Skjønnhetsguru Linda Johansen anbefaler alle voksne kvinner å skrubbe seg én gang i uken.
ANBEFALER SKRUBB: Skjønnhetsguru Linda Johansen anbefaler alle voksne kvinner å skrubbe seg én gang i uken. Vis mer
GI FUKT TIL HUDEN: Ifølge Johansen er det også viktig å tilføre huden fuktighet, gjerne i form av bodylotion eller mandelolje, etter dusj.  Foto: Panthermedia.com
GI FUKT TIL HUDEN: Ifølge Johansen er det også viktig å tilføre huden fuktighet, gjerne i form av bodylotion eller mandelolje, etter dusj. Foto: Panthermedia.com Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer