FYLLA HAR IKKE SKYLDA: Ny forskning viser at vi fortsatt er klar over at vi dummer oss ut når vi er fulle, men at vi rett og slett ikke bryr oss så mye om det. Foto: Getty Images
FYLLA HAR IKKE SKYLDA: Ny forskning viser at vi fortsatt er klar over at vi dummer oss ut når vi er fulle, men at vi rett og slett ikke bryr oss så mye om det. Foto: Getty Images Vis mer

Alkohol

Du kan ikke skylde på alkoholen

De fleste av oss er nemlig klar over tabbene vi gjør på fylla, viser ny forskning.

Her har du en situasjon de fleste av oss antagelig har opplevd en eller annen gang i livet:

Du drar ut en lørdagskveld for å ta et par pils med venner. Én pils ender imidlertid opp med å bli langt flere og før du vet ordet av det er du på en skikkelig snurr, gjør eller sier noe utrolig dumt, flaut og fælt og våkner opp dagen etter med tidenes fylleangst.

Fylla har skylda, ikke sant?

Vel, egentlig ikke.

Ny forskning viser nemlig at vi fortsatt er klar over at vi dummer oss ut når vi er fulle, men at vi rett og slett ikke bryr oss så mye om det, skriver Msnbc.com på sin helsenettside (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Så mye legger du på deg av alkohol

Ingen god unnskyldning å være full

Et forskningsteam ved University of Missouri College of Arts and Sciences i USA ønsket nylig å se nærmere på hvordan hjernen «behandler» tabbene vi gjør i forbindelse med alkoholkonsum.

- Folk bør ikke anta at det å være full er en god unnskyldning for å gjøre ting man vet man ikke burde gjøre, sier dr. Bruce Bartholow, leder for studien, til Missouri Universitys New Bureau (ekstern lenke).

http://munews.missouri.edu/news-releases/2011/0901-alcohol-dulls-brain-%E2%80%9Calarm%E2%80%9D-that-monitors-mistakes-mu-study-finds/

- Det er faktisk ikke slik at folk gjør dumme ting i fylla fordi de ikke er klar over oppførselen sin, men heller at de bryr seg mindre om betydningen og konsekvensene av oppførselen enn det de ville gjort edru.

LES OGSÅ: Du blir fortere full av dette

Demper stresset etter tabber?

Spørsmålet til Bartholow og forskningsteamet hans var om styrken av ERN (error-related negativity – et alarmsignal som går av i hjernen når vi gjør tabber/feil), endres når man drikker alkohol?

En studie gjennomført i Nederland i 2002 viste nemlig at det å være beruset på alkohol kan redusere hjernens evne til å registrere tabber/feil.

Bartholow ønsket imidlertid å se om hjernens evne til å oppdage tabber/feil er den samme uavhengig om man er beruset på alkohol, og om alkohol eventuelt kan endre hjernens reaksjon på disse tabbene/feilene.

- Jeg lurte på hvorvidt alkoholens effekt handler mer om å dempe stresset som etterfølger tabber vi gjør, framfor å redusere bevisstheten om at vi har begått disse tabbene, sier han.

LES OGSÅ: Hvor mye drikker du, egentlig?

Mindre negative med alkohol

Forskeren og teamet hans gjennomførte derfor en undersøkelse med 67 frivillige testpersoner i alderen 21 til 35 år.

Disse ble delt i tre grupper.

To av de tre gruppene fikk utdelt drinker de trodde hadde alkohol i seg, men som egentlig var alkoholfrie, mens den tredje gruppen fikk utdelt drinker med alkohol.

Etter å ha drukket drinkene sine hadde deltagerne i «alkohol-gruppen» promille på .09 prosent, mens de to andre gruppene hadde promille på .00 prosent.

Deltagerne skulle deretter gjennomføre en utfordrende dataoppgave.

Forskerne studerte deltagernes gjennomførsel av oppgaven, samt humøret deres.

Lite overraskende viste det seg at gruppen som hadde drukket alkohol følte seg mindre negative.

Ved å studere testresultatene fant forskerne også ut at det var en sammenheng mellom humøret til deltagerne og styrken på ERN. Et mindre negativt humør førte til en svakere ERN.

Funnene fra studien, som skal publiseres i tidsskriftet the Journal of Abnormal Psychology, er ifølge Bartholow et viktig skritt for å forstå hvordan alkohol påvirker hjernen, samt hvorfor vi gjør tabber etter at vi har drukket noen drinker for mye.

Videre forskning vil bli utført for å finne ut om berusede personer kan bli motivert til å begynne å bry seg om tabbene sine, og i så fall om hjernens respons vil være lignende den til edru personer.

LES OGSÅ: Derfor blir kvinner mest fyllesyke

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: