Allergi

Du kan være allergisk mot høsten!

Tett nese, bomull i hodet, rennende øyne? Det trenger ikke være forkjølelse.

<strong>MUGGSPORER ELLER VIRUS? Er du sikker på at du er forkjølet, eller kan det være høstens allergi du nyser for?  Foto:</strong> www.imagesource.com
MUGGSPORER ELLER VIRUS? Er du sikker på at du er forkjølet, eller kan det være høstens allergi du nyser for? Foto: www.imagesource.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Blir du alltid forkjølet om høsten - eller har du tenkt over om symptomene egentlig er tegn på høstallergi?

– Mange mennesker tror høyfeber og allergier er forbeholdt våren, sier Matthew Buckland, lege ved Royal London Hospital til Daily Mail.

Men det finnes flere syndere enn bjørkepollen, for eksempel muggsporer fra råtnende løv, og støvmidd. Og ikke bare går høsten utover luftveiene, også huden kan lide.

Forkjølet eller allergisk?

Det kan du kanskje finne ut hvis du tenker over hvordan du nyser.

– Allerginysing er ganske annerledes enn nysing forårsaket av forkjølelse, sier farmasøyt Stephen Foster, spesialist på luftveier og allergi ved Eastern and Coastal Kent NHS trust.

Allerginysing har en tendens til å komme som perler på en snor, kanskje tolv nys på rad, uten pause. Forkjølelsesnys kommer gjerne mer spredt. Et triks for å slutte å nyse, kan være å rense nesa med saltvann.

– Slimet som produseres ved allergier er som oftest klar, mens fargen er mer gul, brun eller grønn ved infeksjoner i øvre luftveier, sier Foster.

LES OGSÅ: Avløser du høstallergien med juletresyndromet?

Er det et mønster?

– Nyser du på grunn av allergi, er det mer sannsynlig å klare å finne et mønster, sier Buckland.

Nyser du til spesielle tider i løpet av dagen, eller når du gjør spesielle aktiviteter? Blir symptomene verre når du raker løv for eksempel, er det sannsynligvis allergi. Forkjølelsessymptomene er stort sett de samme hele tiden, selv om de når et høydepunkt etter to til tre dager. Har du feber i tillegg, vet du at du er forkjølet.

Midd trives i varmen

Når vi fyrer for å holde kulda ute, og det blir varmt inne, trives støvmiddene enda bedre.

Støvmidd er en vanlig grunn til allergier, avføringen kan trigge både astma og eksem.
Tidligere undersøkelser fra både Norge og Danmark har anslått forekomst av middallergi i befolkningen til ca. 14 %, ifølge Norges Astma og Allergiforbund.

Forekomsten av midd vil variere både med årstid og klima. Det er mer vanlig med middallergi i kyststrøk enn i et tørrere innlandsstrøk. I Norge vil antall midd avta utover høsten - men nivået av middallergen i støv vil imidlertid være høyt fram til januar måned fordi døde midd og middrester fortsatt vil ha allergene egenskaper. Støvmiddnivået er altså høyt i den årstiden hvor vi tilbringer mest tid innendørs.

Midd er, ved siden av dyrehold inne, den viktigste årsaken til allergiske plager utenom pollensesongen. Men tenk også over at sengetøyet inneholder soppsporer...

LES OGSÅ: Hvor ofte vasker du puten din?

Bli kvitt midden

En måte å redusere forekomsten av midd på kan være å ha lav innendørs luftfuktighet i høst- og vintermånedene. Man kan også forsøke å redusere støvmengden ved å unngå vegg-til-vegg-tepper, stoppede senger og møbler.

Høy varme og sterk kulde dreper midd. På dager med kulde(-15 til -20 ºC) kan man legge madrassen, dyna og puta til lufting utendørs i ca åtte timer og banke den godt før den tas inn. Dyner og puter bør også vaskes på 60 ºC. Det vil ikke midden overleve.

Ikke hopp i løvet

Løvet som faller om høsten er i følge doktor Buckland en av verstingene om høsten. Mugg gror i råtnende bladverk, og det kan trigge allergi og nysing.

Fuktighet i luften bidrar til antall muggsporer, hvilket er hvorfor våte høstmåneder skaper ekstra store problemer for allergikere.

Høsten påvirker huden også

Har du opplevd at du får røde utslett som forsvinner fort, etter en varm dusj i høstmånedene, men ikke om sommeren? Fysikalsk urticaria er en ganske vanlig, flyktig reaksjon i huden som skyldes at blodkarene ytterst i huden utvider seg på grunn av riss, trykk, kulde, varme eller sol. Årsaken er ukjent, ifølge Snl.no.
– Om høsten opplever mange kuldeindusert urticaria, på grunn av raske temperaturendringer, sier Andrew Wright, professor i dermatologi ved Bradford University.

Denne typen urticaria ikke en allergisk reaksjon, men antihistaminer kan likevel hjelpe. De virker ved å blokkere reseptorer for histamin på blodårer og nerveender.

Reaksjonen består av røde vabler, små eller større hevede områder.

Et karakteristisk trekk er at utslettet er flyktig. Vablene kan oppstå på minutter, og forsvinner i løpet av timer eller et døgn. Overhuden er upåvirket, derfor er huden glatt, aldri flassende eller væskende, og blir helt normal igjen så fort utslettet er borte. Det kan være lett til meget plagsom kløe.

Utslettets flyktighet, og at det forsvinner uten å etterlate forandringer på huden, skiller urticaria fra de fleste andre hudsykdommer.

Skulle det likevel være forkjølelse - så har vi en velsmakende kur her til trøst.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer