Midd

Du kan være allergisk mot madrassen din

Våkner du av tett nese, kløe og hosteanfall? Da kan det være på tide å rengjøre den.

MIDD: Dersom du er plaget med tett nese og hovne øyne om natten kan det godt være du bør rengjøre madrassen din, da sjansen er stor for at du har fått middallergi.  Foto: evgenyatamanenko - Fotolia
MIDD: Dersom du er plaget med tett nese og hovne øyne om natten kan det godt være du bør rengjøre madrassen din, da sjansen er stor for at du har fått middallergi. Foto: evgenyatamanenko - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som ofte får skjønnhetssøvnen din ødelagt på grunn av tett nese, nyseanfall, hoste og kløende øyne?

Vel, da er sjansen stor for at madrassen din er full av husstøvmidd, og du kan ha pådratt deg middallergi.

Husstøvmidd er en kjent og uvelkommen gjenganger i norske senger, og det er derfor lurt å være påpasselig med renholdet av dynen, puten og ikke minst madrassen din, hvor det faktisk kan bo så mye som 10.000 midd.

LES OGSÅ: 40 prosent har aldri vasket dyna

Støvsug madrassen regelmessig

De fleste av oss er flinke til å ta et skippertak og skifte sengetøy et par ganger i måneden, men hvor flinke er vi egentlig til å holde madrassen vår ren og middfri?

RENS MADRASSEN: Husk at du må rengjøre madrassen din jevnlig.  Foto: diego cervo - Fotolia
RENS MADRASSEN: Husk at du må rengjøre madrassen din jevnlig. Foto: diego cervo - Fotolia Vis mer

Ifølge Else Liv Hagesæther, som er rengjøringsekspert og fatteren av boken «Rent: Enkelt og greit», er det mest sannsynlig svært mange som ikke tenker over det faktumet at madrassen deres også bør rengjøres regelmessig.

- Jeg tror de fleste tar av sengetøyet og lakenet, legger på nytt og fortsetter uten å tenke over at madrassen deres fortsatt er like skitten og full av midd.

Siden det er sånn mer eller mindre umulig å vaske overmadrassen i vaskemaskinen, da den ikke får plass, kan det ifølge Hagesæther være greit å bruke en støvsuger til å rengjøre den.

- Støvsug overmadrassen og hovedmadrassen regelmessig, og husk å støvsuge begge sidene av overmadrassen.

- Akkurat hvor ofte dette bør gjøres avhenger av hvor middømfintlig du er, men som en tommelfingerregel vil jeg si at det bør gjøres hver andre eller tredje måned. Du kan jo for eksempel gjøre det hver gang du bytter sengetøy, eventuelt annenhver gang, sier hun.

LES OGSÅ: – Stryk sengetøyet ditt!

STØVSUGER: En grei måte å rengjøre madrassen din på er å støvsuge den på begge sider regelmessig.  Foto: Anton Maltsev - Fotolia
STØVSUGER: En grei måte å rengjøre madrassen din på er å støvsuge den på begge sider regelmessig. Foto: Anton Maltsev - Fotolia Vis mer

Kan vaskes med en damprenser

Det å støvsuge madrassen vil fjerne støvet og en del av skitten på madrassen, men ønsker du å bli kvitt midden mener Hagesæther du må gå hardere til verks.

- Skal du bli kvitt midden en gang for alle bør du bruke en damprenser. Kjør denne tvers over madrassen gjentatte ganger med kort avstand mellom munnstykket og madrassen. Gjør du dette vil du oppnå en ganske høy temperatur som vil ta knekken på middene.

Dersom du ikke eier en damprenser og ikke har mulighet til å leie en, kan du ifølge Hagesæther legge madrassen ut i kulda i ett døgn.

- Det stemmer at minusgrader tar knekken på midden, men da må det være mer enn minus ti grader utendørs. Når dette er gjort må du huske å banke madrassen godt, eventuelt støvsuge den, for å få ut alle restene av midden, sier hun.

LES OGSÅ: Hvor lenge har du hatt puten din?

Bli kvitt midd i dynen og puten din

Dersom du også ønsker å bli kvitt midden i dynen og puten din kan du på samme måte som madrassen legge dem ut i kulden.

Siden dyner og puter ikke er like tykke som en madrass tar det kortere tid for kulden å trekke gjennom, og derfor trenger ikke disse ligge ute lengre enn noen timer.

Men dersom det ikke er mer enn ti minusgrader ute, er kokvask en annen metode å drepe midden på.

Det er nemlig en kjent sak at midd ikke tåler høye temperaturer, og derfor bør du alltid kjøre vaskemaskinen på 60 grader eller høyere når du vasker dyner, puter og sengetøy.

Mens sengetøyet bør vaskes mellom en og to ganger i måneden, bør du minst vaske dynen og puten din én gang i året, da de inneholder en ganske guffen blanding av svette, døde hudceller og hår.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer