Matallergi

Du kan være allergisk uten å vite det

Uoppdagede matallergier og intoleranser kan skape problemer for deg.

INTOLERANSE? Det finnes mennesker som går rundt med en uoppdaget laktoseintoleranse eller cøliaki - noe som kan skaper problemer med næringsopptaket. Foto: Plainpicture
INTOLERANSE? Det finnes mennesker som går rundt med en uoppdaget laktoseintoleranse eller cøliaki - noe som kan skaper problemer med næringsopptaket. Foto: Plainpicture Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sliter du med magetrøbbel, kvalme og luft i magen? Kanskje kan det hende at du av og til får utslett på huden, eller kjenner at det klør i halsen?

Dersom du opplever slike symptomer, kan det bety at noe er galt. Og kanskje er det noe du har spist som kroppen din har reagert på.

Først og fremst er det greit å vite at allergi og intoleranse er to ulike ting. Og selv om du reagerer på en matvare, behøver det ikke bety at du er allergisk mot den.

– En intoleranse kan gi flere av de samme plagene som allergi, men det skyldes ikke en reaksjon i immunforsvaret, sier helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund, Anna Bistrup til KK.no.

– Ved matallergi reagerer cellene i immunsystemet, ved å frigjøre kjemiske stoffer (blant annet histaminer) som forårsaker de allergiske reaksjonene, og symptomene kan potensielt sett være mer alvorlige, som for eksempel allergisk sjokk, forklarer hun.

Et eksempel på dette er laktoseintoleranse og melkeproteinallergi, som er to ulike ting med ulik alvorlighetsgrad.

LES OGSÅ: Derfor får du allergier i voksen alder

ALLERGENER: Loff, melk og peanøttsmør er ikke uvanlige matvarer å være allergisk eller intolerant mot. Foto: Scanpix/NTB
ALLERGENER: Loff, melk og peanøttsmør er ikke uvanlige matvarer å være allergisk eller intolerant mot. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Intoleranse er mer vanlig enn allergi

– Matvareallergi er det kun noen få prosent som har, men en del flere kan ha intoleranse eller overfølsomhet for enkelte matvarer. Statistisk sett regnes det at rundt fem prosent av befolkningen har en intoleranse eller matallergi, forteller hun.

Når det er sagt, er det også slik at mange går rundt og tror at de er allergiske mot ulike matvarer, uten at det egentlig er snakk om klinisk allergi.

– Det kan være en utfordring for mange når det føles som man har en intoleranse mot ulike matvarer. Man kjenner selvsagt seg selv best, men det er viktig å snakke med en lege, ikke bare drive selvdiagnostisering, sier hun og legger til at dette er spesielt viktig når det gjelder barn.

– Du bør aldri eliminere viktige matvarer fra et barns kosthold, eller sette dem på diett, uten å ha snakket med en lege først. Dette kan føre til feilernæring eller underernæring hos barnet.

Samtidig påpeker hun at det også er mennesker som går rundt med en uoppdaget laktoseintoleranse, cøliaki, eller annen intoleranse, så dersom du opplever plager er det lurt å kontakte legen din om dette.

LES OGSÅ: 7 magesykdommer du bør kjenne til

Viktig å oppsøke legen

En blodprøve og en prikktest hos legen vil kunne indikere at du har en allergi, men det kan likevel ikke slå fast hva som er galt.

– Ved cøliaki må man for eksempel ta en biopsi for å vite 100 prosent sikkert at det er det man har. Ellers benytter mange leger seg av en elimineringsprosess, sier hun og forklarer:

– Ved en intoleranse kan man gå rundt med diffuse plager og ubehag. Mange leger vil da anbefale at du kutter ut de mistenkte matvarene du tror du reagerer på, og gjenintroduserer det til kostholdet etter to uker. Dette bør altså gjøres med én og én matvare om gangen.

UBEHAG: Luft i magen, magetrøbbel og kvalme kan i noen tilfeller være symptomer på en matvareintoleranse. Foto: Scanpix/NTB
UBEHAG: Luft i magen, magetrøbbel og kvalme kan i noen tilfeller være symptomer på en matvareintoleranse. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Man vil også kunne få hjelp av en klinisk ernæringsfysiolog for å sørge for at man får et godt og variert kosthold, selv uten de matvarene man reagerer på.

Dersom du ignorerer plagene og fortsetter å spise maten du reagerer på, kan det i noen tilfeller oppleves å utvikle seg til det verre. Og er det snakk om cøliaki er det svært viktig at man holder seg helt unna hvetemel.

– Har du cøliaki må du unngå hvetemel. Når tarmene kommer i kontakt med gluten vil det bryte ned tarmtottene, noe som gir vanskeligheter med opptak av næring. Du kan altså risikere å bli underernært på grunn av malabsorpsjon, forklarer hun.

KRYSSALLERGI: Det er ikke uvanlig for pollenallergikere å reagere på enkelte matvarer - såkalt kryssallergi. Foto: Nordic Life
KRYSSALLERGI: Det er ikke uvanlig for pollenallergikere å reagere på enkelte matvarer - såkalt kryssallergi. Foto: Nordic Life Vis mer

Kan oppleve kryssallergi

Dersom du er pollenallergiker kan du også reagere på enkelte matvarer – dette kalles kryssallergi. Kryssallergi skyldes at de allergifremkallende stoffene i pollen ligner på proteiner i maten.

– Mange er nok ikke klar over at pollenallergikere også kan reagere på noen matvarer, særlig i pollensesongen. Dette kan være matvarer som for eksempel epler, pærer og rå gulrot inneholder proteiner som ligner på pollen, forteller Bistrup.

Dersom dette er tilfellet hos deg, kan det være greit å unngå slike matvarer i pollensesongen spesielt.

Det er også en rekke andre matvarer som kan føre til kryssallergier, og hva du kan reagere på kan avhenge litt av hva slags pollentype du reagerer mest på. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer