Psykisk Helse

Du må ikke være «syk» for å gå til psykolog

- Det er grunn nok hvis du føler at du ikke har det så bra, sier ekspert.

PSYKOLOG: Det er mange grunner til å oppsøke en psykolog, og det er ikke slik at du må være deprimert eller lignende. Ifølge psykolog, Peder Kjøs, er det faktisk nok at du selv følger at du ikke har det så bra. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
PSYKOLOG: Det er mange grunner til å oppsøke en psykolog, og det er ikke slik at du må være deprimert eller lignende. Ifølge psykolog, Peder Kjøs, er det faktisk nok at du selv følger at du ikke har det så bra. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: De fleste har tenkt tanken - «kan en psykolog hjelpe meg med dette?»

Fortsatt er psykisk helse noe tabubelagt - til tross for at ekspertene mener det burde være like sterkt fokus på psykisk som fysisk helse.

Og det er ikke så rart - i Norge er det i dag 400.000 personer som lider av depresjon.

Så, hvordan kan du vite om et møte med en psykolog er riktig for deg, og hva kan de egentlig hjelpe deg med? 

LES OGSÅ: Stedene du ikke bør glemme å sjekke

EKSPERTEN: Peder Kjøs er psykolog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs samlivsekspert. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs er psykolog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs samlivsekspert. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

Noen prøver en time - andre fortsetter i flere år

- Som psykolog tenker jeg veldig enkelt: hvis du har lyst eller synes at du trenger å snakke med en psykolog, så er det god nok grunn, sier psykolog og samlivsekspert, Peder Kjøs.

- Enkelte som kommer til meg finner ut etter én eller noen få timer at de ikke trenger det likevel - og da er det jo greit, mens andre kanskje er usikre på om de vil i utgangspunktet og fortsetter å komme i flere år, sier han.

Dette gjelder imidlertid privatpraktiserende psykologer, som du betaler for selv. Skal behandlingen gå gjennom det offentlige må du ha henvisning fra lege, noe som vil si at problemene må være mer tydelig definert.

Men er det slik at alle kunne hatt godt av å oppsøke en psykolog?

- Nei, for de fleste er det nok å snakke med venner og familie, og å gruble seg fram til sine egne måter å håndtere ting på - kanskje ved hjelp av en selvhjelpsbok. Å gå til psykolog er noe jeg tenker passer bra når disse helt vanlige måtene ikke holder, sier Kjøs.

- Kanskje særlig hvis du trenger å snakke med noen som du ikke kommer til å møte privat eller ha andre bindinger til. Det er ikke alt det er greit å snakke med familie og venner om, og da kan psykologen være en nøytral, uavhengig part som du ikke trenger å ha noen grenser overfor eller å ta ansvar for.

LES OGSÅ: Derfor skjer spontanaborter

God nok grunn hvis du ikke har det så bra

Mange lurer nok likevel på hva en psykolog kan hjelpe deg med.

Er det for eksempel nok at du har vært gjennom et vanskelig brudd og føler deg litt «nedfor», eller må det være større og dypere årsaker som ligger til grunn?

- Generelt synes jeg det er nok at du føler at du ikke har det så bra, og at dette har noe med tanker og følelser å gjøre. Det trenger ikke være mer spesifikke symptomer enn det, forteller psykologen.

Det er likevel en del årsaker han møter på oftere enn andre. 

- Det vanligste er angst og depresjon - at du har det så dårlig at det går ut over privatlivet og jobben, eller livskvaliteten generelt. Noen har klare grunner til at de har det sånn, for eksempel en vanskelig barndom, at det har skjedd noe vondt eller at de har kommet til et vanskelig punkt i livet, mens andre har det dårlig uten å kunne peke på noe spesielt.

DEPRESJONER: Selv om det ikke er gitt at du er deprimert når du oppsøker en psykolg, er det likevel en av de vanligste årsakene. Foto: Fotolia
DEPRESJONER: Selv om det ikke er gitt at du er deprimert når du oppsøker en psykolg, er det likevel en av de vanligste årsakene. Foto: Fotolia Vis mer

Enten du vet hva det dreier seg om eller du ikke helt klarer å sette fingeren på det, så det likevel helt greit å oppsøke en psykolg med problemene.

- Andre har tvangstanker, tvangshandlinger, vansker i parforhold eller i andre relasjoner, seksuelle problemer, bekymringer, problemer med spising, rusproblemer eller er veldig i tvil om viktige valg de skal gjøre.

LES OGSÅ: Alkoholmyten du ikke skal tro på

Hjelper deg til å endre tankemønsteret ditt

Så, hvordan vil en psykolog gå frem for å hjelpe deg?

- Veldig generelt kan vi si at en psykolog kan hjelpe deg med å finne ut av om tankene, følelsene og handlingene dine passer sammen med den situasjonen du står i og de ønskene og målene du har, og eventuelt hvordan du kan endre på noe og oppnå en bedre balanse mellom disse faktorene, forteller Kjøs.

Han forklarer at psykolog-behandling bygger på at de problemene vi har handler om relasjoner til andre. Et møte med en psykolog blir et slags laboratorium hvor du kan teste ut andre måter å være på og få en annen respons enn du pleier.

SORTERE TANKENE: Ifølge Kjøs blir et møte med en psykolog et slags laboratorium hvor du kan teste ut andre måter å være på og få en annen respons enn du pleier. Foto: photopitu - Fotolia
SORTERE TANKENE: Ifølge Kjøs blir et møte med en psykolog et slags laboratorium hvor du kan teste ut andre måter å være på og få en annen respons enn du pleier. Foto: photopitu - Fotolia Vis mer

Altså vil en psykolog hjelpe deg med å snu tankemønstrene dine.

- Noen psykologer er spesifikt opptatt av hvordan du tenker og hjelper deg med å finne mer hensiktsmessige måter å fortolke verden og deg selv på, mens andre jobber mer med hvor de mønsterne du har med deg kommer fra, sier psykolgen.

Han forklarer at du får best resultat i terapi hos en terapeut eller en psykolog som har omtrent samme teori som deg selv om hva som skal til.

- Kloke psykologer er gode til å hjelpe deg med å finne ut hva som er akkurat din måte å jobbe med deg selv på, og så følge deg på din vei, heller enn å insistere på at du skal gjennom et visst program som psykologen har bestemt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer