kvinner bruker vanligvis 13 forskjellige produkter daglig, som inneholder mer enn 20 ingredienser. Foto: 6PA/MAXPPP
kvinner bruker vanligvis 13 forskjellige produkter daglig, som inneholder mer enn 20 ingredienser. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer

Kosmetikk

Du smører deg med 515 kjemikalier

En rask dusj, litt sminke og noen kremer er alt som skal til. Se produktlisten.

Publisert
Du står i dusjen og smører kroppen din med en god dusjolje, vasker håret med sjampo etterfulgt av balsam, smører leggene og armhulene med barberskum og barberer i vei og avslutter med litt ansiktsrens. Når du er ute av dusjen er det bodylotion, ansiktskrem, deodorant og parfyme som gjelder.

Og før du vet ordet av det, har du faktisk tilført kroppen og ansiktet ditt med 515 forskjellige kjemikalier gjennom din daglige kroppspleie. Noen av dem kan være skadelige, ifølge Telegraph.

Les på DinSide Helse: Her er de farligste kjemikaliene
Trenger du egentlig shampo?

Parfyme med 400 ingredienser

En ny undersøkelse viset at kvinner bruker i gjennomsnitt 13 produkter daglig. Disse produktene inneholder mer enn 20 forskjellige ingredienser, i tillegg til konserveringsmidler.

Parfymer inneholder i gjennomsnitt en cocktail av stoffer, med hele 250 forskjellige ingredienser. Noen inneholder opptil 400.

Antall kjemikalier i noen vanlige skjønnhetsprodukter:

Tallene kan variere fra produkt til produkt
Parfyme 250-400
Leppestift 33
Body lotion 32
Maskara 29
Håndkrem 11


Parfyme skader sæden

Det er firmaet Bionsen, som lager deodoranter, som står bak studien. Ifølge dem kan mange av konserveringsmidlene knyttes til kreft, hormonforstyrrelser, allergier og forskjellige hudtilstander.

Parabener er trolig det mest omstridte stoffet, og brukes som konserveringsmiddel i kosmetikk, pleieprodukter (kremer, såper, våtservietter osv) og legemidler. Parabener står på EUs liste over mulige hormonforstyrrende stoffer, ifølge Grønn Hverdag.

Les også: Farlig kosmetikk

Wash-and-go er ut

- Våre kroppsregimer har gått gjennom en dramatisk forandring, fra «wash-and-go» til en hverdag som består av kunstige bruningsmidler, regelmessig manikyr, falske vipper og hair extension, sier Charlotte Smith ved Bionsen, ifølge The Sun.

De nye produktene inneholder flere ingredienser og kjemikalier for å kunne gi de gode resultatene, ifølge Smith.

- Dermed er kvinner mer risikoutsatt.

Deodoranter kan gi allergi

Unge bruker anti-rynke produkter

Tidligere forskning viser at en tredel av kvinner under 25 år regelmessig bruker produkter som er ment for dem over 40. De eksponerer huden sin for skade ved å bruke behandlinger som er ment for eldre hud, skriver Telegraph.

- Jeg har hørt at det finnes stoffer i kosmetikk og kroppspleieprodukter som kan være skadelige. Hvilke stoffer er dette – og hvordan vet jeg om disse er i produkter jeg har kjøpt, spør en leser på Forbrukerportalen.

De svarer:

- Kosmetikk og kroppspleieprodukter kan inneholde allergifremkallende parfymestoffer, og parabener som kan virke hormonforstyrrende. Noen få tannkremer og en del deodoranter inneholder triklosan som kan gjøre bakterier motstandsdyktige mot antibiotika. Dette er stoffer i kosmetikk som det kan være lurt å unngå. Metylparaben og etylparaben er imidlertid to parabener som du ikke trenger å bekymre deg over fordi de har så svake hormonforstyrrende egenskaper at de sannsynligvis ikke kan påvirke kroppens naturlige hormonsystemer. Alle disse stoffene kan du finne på ingredienslisten.

Grønn kosmetikk


- Den letteste måten å unngå farlige stoffer i kosmetikk, er å velge miljømerkede produkter. De får ikke inneholde disse stoffene, og det er mye lettere for deg å velge et produkt med Svanen på, enn å studere den lange ingredienslista. Forbrukerrådet vil derfor presse på for at flere miljømerkede produkter kommer på markedet, står det også på nettsidene til Forbrukerportalen.
Parabener som brukes i kosmetikk og pleieprodukter:
 
Methylparaben
Sodium Methylparaben
Ethylparaben
Propylparaben
Isopropylparaben
Butylparaben
Isobutylparaben
Kilde: Grønn Hverdag

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer