Her til lands er spesielt havregryn en stor favoritt - som absolutt ikke er uten grunn. Blant annet bidrar havregryn til å holde blodsukkeret stabilt utover dagen.
Dette er det åpenbart mange som nyter godt av, ettersom statistikk fra Norsk Havreforening viser at vi i gjennomsnitt spiser 4,8 kilo havre i løpet av året.
LES OGSÅ: Derfor bør du velge grønne grønnsaker


Proppfull av sunne næringsstoffer
Det er imidlertid svært få som spiser hel havre, og frem til 1900-tallet ble det stort sett bare brukt som hestefôr - inntil man begynte å valse (gjøre dem flate) kornet (Kilde: Wikipedia.no).(Artikkelen fortsetter under bildet)
På grunn av den unike evnen havregryn har til å stabilisere blodsukkeret, er det spesielt blitt en favoritt til frokost.
Havregryn har likevel mange flere egenskaper enn å stabilisere blodtrykket, og inneholder blant annet massevis av fiber, jern, sink, magnesium, E-vitamin, vitamin B1 (tiamin), i tillegg til en rekke andre vitaminer og mineraler.
Disse har vist seg å ha en positiv effekt på kolesterolet, blodtrykket, blodsukkeret og fordøyelsessystemet.
– Mange studier viser at havre senker kolesterolet - særlig senker det farlige LDL- kolesterolet, har Dr. Bernt Rognlien tidligere uttalt til DinSide.no.
– Havre inneholder rikelig med fiber og planteslimstoffer (karbohydrater) som vi ikke kan bryte ned i tarmen vår. Det gjør havre til et godt middel både ved forstoppelse og ved diaré. Disse stoffene vil også være mat for de gode melkesyrebakterier i tarmen og bidra til en god tarmflora.
LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer av dette

Kan brukes til mye mer enn du tror
Statistikken fra Norsk Havreforening er hentet frem av Norgesgruppen og Møllerens i forbindelse med deres samarbeid om lanseringen av de nye produktene deres laget av havre, kalt «Havra».Blant de nye produktene lanseres det blant annet havreboller, med et ønske om å gjøre havre litt mer spennende og kombinere smak og sunnhet.
– Havra er produkter som innfrir på smak. Det hjelper ikke om det er sunt hvis det ikke smaker godt. Havre er en spennende kornsort som de har klart å gjøre smakfullt, mer aktuelt og dermed lettere tilgjengelig for flere, sier ernæringsfysiolog Aina Marie Lien i NorgesGruppen.
Det er imidlertid ikke bare i bollene dine du kan tilføre havre.
Ved å tilføre havregryn i pannekakene dine er det ingenting i veien me å spise den søte retten til middag litt oftere.
– Bare husk at du ikke erstatter alt hvetemelet med havregryn eller grovt mel, da vil de ikke henge sammen. Istedenfor bør du erstatte halvparten av melet, har Wenche Andersen, kostholdsøkonom, matjournalist og kokk i innslaget «Wenches kjøkken» på «God Morgen Norge», tidligere uttalt til KK.no.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
LES OGSÅ: Sover du dårlig? Spis frokost til kvelds
Havregrøt kan kurere fyllesyken
Ikke nok med at havregryn inneholder masse viktige næringsstoffer, men det viser seg at den også kan ha evnen til å hjelpe deg med den dårlig formen «dagen derpå».På grunn av den vanndrivende effekten av alkohol, mister kroppen mange viktige mineraler og vitaminer etter en skikkelig fest.
En av matvarene som kan gi deg mange av disse tilbake er havre. Den kan tilføre B-vitaminer (som er bra for lever og humør) og andre essensielle mineraler som magnesium, kalsium og jern.
Havre bidrar også til å nøytralisere surhetsgraden i kroppen, rense leveren, absorbere giftstoffer og sakte øke sukkernivåene. Når fyllesyken er som verst er det absolutt god grunn til å lage litt havregrøt.
LES OGSÅ: Slik bør du tilberede havregrynene