Tørr Hud

Du trenger mer krem enn du tror

Sliter du med tørre hender? Problemet blir ofte enda verre på vinteren, men hudlegen har råd.

BRUK NOK: Hudlegen opplever ofte at folk bruker for lite fuktighetskrem, så pass på å bruke nok. Det kan også hjelpe å påføre den mens huden fortsatt er våt, men sørg for at kremen får trekke godt inn i huden før du går ut i kald luft. Foto: Thinkstock
BRUK NOK: Hudlegen opplever ofte at folk bruker for lite fuktighetskrem, så pass på å bruke nok. Det kan også hjelpe å påføre den mens huden fortsatt er våt, men sørg for at kremen får trekke godt inn i huden før du går ut i kald luft. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De lange, kalde vintrene er krevende for kroppene våre. Håret blir tørt og elektrisk og trenger ekstra pleie. Det gjør også huden, og kanskje spesielt den på hendene.I verste fall blir hendene så tørre og såre at huden sprekker og blør.LES OGSÅ: Tørr hud? Da bør du spise dette!

Verre om vinteren

Hudlege Kjetil Guldbakke, som er en av ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett), forklarer hva som skjer når du opplever tørr hud, det som på fagspråket kalles xerose:– Det er flere faktorer som er medvirkende til at huden blir tørr. Kulde og lav luftfuktighet er medvirkende faktorer om vinteren, sier han.– Overdreven bruk av såpe, håndvask og arvelige faktorer er også medvirkende.

Kan være tegn på sykdom

Han forklarer videre at hudens evne til å holde på fuktighet reduseres med alderen. – Noen er disponert for tørr hud, og har en hudsykdom som bidrar til tørrhet og håndeksem. Vanligst er atopisk eksem og psoriasis, sier Guldbakke til KK.no.Han referer til Dermatologi.no (ekstern lenke) for mer informasjon om håndeksem.

Hva kan du gjøre med det?

Et av de beste tipsene for å unngå vinterhender, er å bruke en god fuktighetskrem, aller helst mens huden fortsatt er fuktig.Men selv om du er flink til å smøre deg med håndkrem er det ikke sikkert det er nok for å få bukt med problemet.LES OGSÅ: Stor test av håndkremer– Hvis en vanlig fuktighetskrem ikke er tilstrekkelig, og du er plaget med utslett, kløe og sprekker er det tilrådelig å la en lege vurdere huden – gjerne en hudlege, sier doktor Kjetil Guldbakke.– En hudlege vil vurdere om det foreligger en grunnlidelse som er medvirkende til symptomene. Hos enkelte kan det være aktuelt å utrede med såkalt lappetesting med tanke på kontaktallergener. De fleste tilfeller av tørr hud er dog irrritative og skyldes ikke allergi.

Bruk mer enn du tror du trenger

– Er du plaget med tørr hud er det viktig å bruke rikelig med fuktighetskrem. En vanlig feil vi ser er at man bruker for lite av fuktighetskremen, sier hudlegen. Han anbefaler deg å sjekke ingrediensene på håndkremen din.– Kremer med karbamid og propylenglykol kan øke hudens evne til å holde på fuktighet. Hvis du har en hudlidelse som eksem og psoriasis, vil bruk av kremer på resept som kortisonkremer, protopic og elidel kunne vurderes. Da kan også lysbehandling og tablettbehandlinger være aktuelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer