Omega 3

Du trenger mer omega 3

Men omega 6 skal du være forsiktig med.

LETT OG ENKELT: Det enkleste du kan gjøre er å begynne å ta tran hver dag. Foto: All Over Press
LETT OG ENKELT: Det enkleste du kan gjøre er å begynne å ta tran hver dag. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Et sunt kosthold skal inneholde fett, for selv om mange ikke tror det så er fett er bra for deg.

Den viktigste fettypen er den flerumettede, og det er særlig omega 3 kroppen din er avhengig av for å holde seg frisk.

Omega 3 spiller en stor rolle i forebygging av hjerte- og karsykdommer, hjelper hukommelsen og kan forebygge demens, styrker cellenes immunforsvar, og demper leddgiktsymptomer.

Omega 3 er et stoff kroppen er avhengig å få jevn tilførsel av. Derfor er det anbefalt at du spiser fet fisk et par ganger i uken, eller alternativt tar tran for å sikre at du får i deg nok.

Det er nemlig fet fisk som laks, ørret og makrell som er den beste kilden til omega 3. Det finnes riktignok omega 3 i for eksempel raps- og linfrøolje, men denne vegetabilske omega 3-typen har ikke like gode effekter som den marine omega 3-varianten.

LES OGSÅ: Se opp for disse tre matvarene - de er ikke så sunne som du tror

Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at 0,5 prosent av energien per dag kommer fra omega 3.

Det betyr at du som kvinne bør få i deg cirka 0,8 gram hver dag. Det er det få av oss som får til.

Brems på omega 6

Omega 6, en annen flerumettet fettsyre, får vi imidlertid for MYE av.

Omega 6 finnes i vegetabilske oljer, og de spiser vi mye av helt ubevisst gjennom for eksempel brødvarer, potetgull, ferdigmat og kjøtt fra kyr som får kraftfor (og altså ikke beiter på gress).

Vi er vant til å tro at vegetabilske oljer er ok å spise, og det er de også til en viss grad, men ideelt sett skal du få i deg like mengder omega 3 og omega 6.

Når inntaket av omega 6 er mye høyere (forskere tror vi får i oss ni ganger mer omega 6 enn omega 3), betyr det at kroppen ikke fåt nytt godt av omega 3'en du får i deg, fordi omega 6 «utkonkurrerer» omega 3.

Det er litt komplisert, men det har noe med at kroppen har visse enzymer som hjelper til å utnytte de to typene flerumettede fettsyrer. Det er imidlertid begrenset hvilke mengder enzymene klarer å omdanne, og dermed blir det for mange av oss bare omega 6'en vi får i oss som utnyttes.

For høye nivåer av omega 6 kan gi betennelser i kroppen. Har du noen for for leddgikt er det derfor spesielt viktig at du prøver å balansere inntaket av omega 3 og omega 6 så det er omtrent 1:1.

Du kan lese mer om dette litt vriene temaet hos Lommelegen.no.

Hva kan du om fett? Ta vår test!

Slik gjør du det

Det beste du kan gjøre for å gjøre inntaket av omega 3 og omega 6 mer balansert, er å begynne å ta tran daglig. Da får du i samme slengen i deg vitamin D, som vi trenger for godt syn blant annet. Nå i mørketiden klarer ikke kroppen produsere nok via sollyset, som du sikkert vet.

Spis gjerne fet fisk et par ganger i uken selv om du tar tran. Fisk er en fin proteinkilde, og fettet er uansett mye mer nyttig en fett fra kjøtt.

Tenk også på å kutte inntaket av potetgull, ferdigmat, kjeks og andre halv- og helfabrikata som inneholder mye vegetabilsk fett.

Hvis du i stedet spiser mat du lager fra rene råvarer, og får i deg mye grønnsaker gjennom kostholdet, klarer du å redusere omega 6-inntaket ganske greit.

Merk! KK.no og Lommelegen.no eies begge av Aller Internett.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer