BAK MED BØNNER: Gjør som matblogger Hanna Fjeldheim Dale og bak sjokoladekake og brownies med bønner. Supergodt OG sunt! Foto: Hanna Fjeldheim Dale, Happyfoodstories
BAK MED BØNNER: Gjør som matblogger Hanna Fjeldheim Dale og bak sjokoladekake og brownies med bønner. Supergodt OG sunt! Foto: Hanna Fjeldheim Dale, HappyfoodstoriesVis mer

Bake Med Bønner

Du vil ikke tro hva brownien er laget av!

Kikerter og bønner er perfekt som næringstilskudd i bakst.

KK.NO: Småkaker, muffins, boller, brownies og sjokoladekaker – det er ingen tvil om at søt bakst er fristende og godt. Men det er ikke akkurat det sunneste vi kan spise.

Sukker og hvetemel er tross alt ikke noe vi bør få i oss for mye av. Heldigvis finnes det flere måter å gjøre baksten litt sunnere på. For eksempel ved å bytte ut sukkeret med kunstig søtning, eller ved å droppe hvetemelet til fordel for andre meltyper, som mandelmel eller havremel.

Men du kan også enkelt gjøre baksten mer næringsrik, ved å bruke ulike typer bønner i oppskriften. Ja, du leste riktig.

Og selv om det kanskje høres litt merkelig ut, kan bønner ifølge matbloggere og ernæringseksperter være en meget sunn og smakfull ingrediens.

– Det har jeg aldri prøvd selv, men jeg synes dette er en smart måte å øke næringskvaliteten på bakst på. Bønner er nemlig ikke bare proteinrike de inneholder også fiber og mye vitaminer og mineraler sier ernæringsbiolog og en av ekspertene på Bramat.no, Lise von Krogh til KK.no.

ULIKE BØNNER: Bønner smaker lite i seg selv, men bidrar med en nydelig, myk konsistens i baksten.  Foto: Scanpix/NTB
ULIKE BØNNER: Bønner smaker lite i seg selv, men bidrar med en nydelig, myk konsistens i baksten. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

LES OGSÅ: Bønner er ingrediensen som kan hjelpe deg ned i vekt

Gir god konsistens og lite smak

Hanna Fjeldheim Dale fra bloggen Happyfoodstories, forteller til KK.no at hun selv har brukt en del bønner i bakst, og synes det fungerer veldig bra. 

– Bønner smaker lite i seg selv, men bidrar med en nydelig, myk konsistens. Når du baker med bønner kan du redusere og eventuelt droppe helt mel og smør/olje, og likevel oppnå et fyldig, fudgy resultat, sier hun.

På den måten vil du kunne unngå noe av fettet og de raske karbohydratene som ofte følger med bakervarer, og sitte igjen med ekstra proteiner i stedet. 

– Jeg liker best å bruke store hvite bønner, eller sorte små. De har minst egensmak og gir god konsistens. Mitt heteste tips er å prøve seg på bønner i sjokoladekake. Sjokoladesmaken dekker over all eventuell bønnesmak, forklarer hun.

Også bakeentusiasten Stine Haslestad, som driver bloggen Bakekona har prøvd seg på å bruke bønner i bakst – med godt hell. 

SJOKOLADEKAKE: Denne sjokoladekaken er laget med blant annet sorte bønner, slik at den er ekstra rik på næringsstoffer. Foto: Hanna Fjeldheim Dale, Happyfoodstories
SJOKOLADEKAKE: Denne sjokoladekaken er laget med blant annet sorte bønner, slik at den er ekstra rik på næringsstoffer. Foto: Hanna Fjeldheim Dale, Happyfoodstories Vis mer

– Jeg var veldig skeptisk da jeg skulle prøve det ut, men det er jo veldig bra næringsinnhold i det. Jeg har prøvd litt forskjellig, men min favorittoppskrift er browniescookies med sjokoladebiter, sier hun til KK.no.

Disse er utrolig mektige, men med en god sjokoladesmak. Og ifølge henne vil du nesten ikke merke på smaken at de inneholder bønner. 

– Jeg har også fryst disse, og tatt opp et par stykker hvis jeg har blitt fysen på kvelden. De tiner fort, og smaker fortsatt godt, forteller hun.

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Søtpotetbrownie med peanøttsmør

Oppskrift fra: Happyfoodstories

1 liten form
1 stor søtpotet / 2 små
1 boks sorte bønner / 170 g
6 ss mørk bakekakao
1 klype salt
1 klype ren vanilje (kan droppes)
1 egg
2 ss kokosolje, smeltet / evt smør
2 ss naturlig peanøttsmør
3 ss bokhvetemel / annet valgfritt mel
15 store eller 30 små dadler / evt 1-1,5 dl brunt sukker
2 ss honning

Slik gjør du: Skrell søtpotet og del den i småbiter. Kok opp til søtpoteten er mør. Ha søtpoteten i en blender eller food prosessor sammen med alle andre ingrediensene, kjør til en jevn røre, og hell over i en liten form kledd med bakepapir. Stek i ovnen ved 200 grader i 30-40 min. Følg med så den blir gjennomstekt, den skal være litt myk i konsistensen. Server med frukt og/eller bær, og gjerne litt vaniljeis. Brownisen blir bedre hvis den får stå litt, og holder seg fint noen dager i kjøleskapet.

SØTPOTET OG BØNNER: Med slike ingredienser må dette være en av de sunneste sjokoladekakene du kan spise. Foto: Hanna Fjeldheim Dale, Happyfoodstories
SØTPOTET OG BØNNER: Med slike ingredienser må dette være en av de sunneste sjokoladekakene du kan spise. Foto: Hanna Fjeldheim Dale, Happyfoodstories Vis mer

Browniecookies med sjokoladebiter

Oppskrift fra: Bakekona

Gir cirka 15 stykker

170 gram kidneybønner - altså en pakke etter den er avrent
50 gram havremel eller havregryn
1 ts bakepulver
35 gram sukrin +
2 ss sukrin gold
20 gram kakao
En liten klype kanel
En liten klype salt - gjerne havsalt
10 gram peanøttpulver (PB2)/peanøttmel eller vanlig peanøttsmør
5 gram smeltet kokosolje eller smør
En liten klype vaniljepulver om ønskelig
½ dl melk
15 gram sukkerfri mørk sjokolade - kan sløyfes - sjokoladen som er på toppen kommer utenom

BROWNIECOOKIES: Du ville aldri gjettet at disse sjokoladekjeksene inneholder kidneybønner, og det uten å ødelegge for den gode sjokoladesmaken. Foto: Stine Haslestad, Bakekona
BROWNIECOOKIES: Du ville aldri gjettet at disse sjokoladekjeksene inneholder kidneybønner, og det uten å ødelegge for den gode sjokoladesmaken. Foto: Stine Haslestad, Bakekona Vis mer

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 180 grader og start med å skylle bønnene godt under kaldt vann. Tilsett alle ingrediensene i en food prosessor eller i en bolle hvis du skal bruke stavmikser. Kjør alt fort sammen til en glatt deig, slik at det ikke er noen biter av bønner igjen og alt er godt blandet. Finhakk med en kniv eller grovriv sjokoladen og bland det inn i deigen. Trill kuler av deigen og legg de på en bakeplate, trykk dem så flate du ønsker, de vil uansett heve litt. Hvis du ønsker sjokoladebiter på toppen hakker du det opp og trykker de ned i bitene. Stekes midt i ovnen i 6-8 minutter - avhenger litt av ovnen din og tykkelse.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: