Helse & Livsstil

Dumpet? Slik overlever du

Hvor sårt og umulig det enn føles, er neste steg å komme deg videre. Les hvordan.

Dumpet? Slik overlever du
Publisert
Sist oppdatert
Ekskjæresten din rev ut hjertet ditt, trampet på det og lot det ligge mørbanket i mørket. Å komme over kjærlighetssorgen virker mer usannsynlig enn hoppe etter Wirkola.

 • Derfor vil hun skille seg
 • Derfor mister han interessen


 • Slik kan du komme på rett kjøl:

  1. Få en avslutning
  Hvor trist det enn er, så er det viktigste å få avklart – helt og holdent - at det ikke er noen som helst sjanse for at det kommer til å bli dere to igjen. Bare slik kan du gå videre og begynne å lege sårene dine. Hvis eksen din ikke avslutter det hele på en ordentlig måte, så sett selv et tydelig punktum.

  - Du står sterkere hvis det er du selv som bestemmer dette. Ikke la livet ditt være avhengig av en som ikke bryr seg om deg. Bestem deg for å gå videre, og legg ham bak deg, sier KKs samlivsekspert Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi.

  2. Ta han ned fra pidestallen
  Sjansen er rimelig stor for at du idealiserer ham, og tror han er verdens mest superfantastiske menneske. Men ingen er av den sorten. Så ikke stirr deg grønn på bilder av ham, eller hold telefonen i hånden til enhver tid i tilfelle han skulle kontakte deg. Bøy deg ikke i kjærlighetsstøvet og gjør alt for ham. Han fortjener ikke lenger kjæreste-spesialbehandling.
 • Ta testen: Er han noe å samle på?

 • 3. Ikke kontakt ham
  Når forholdet har kommet til en endelig slutt, er det - ja nettopp - endelig. Dersom du ikke kutter kraftig ned på kontakten, vil du sannsynligvis bli gal. Ikke be ham på dine knær hver dag. Ikke kontakt ham etter en fuktig fest, skriv e-poster eller gi små gaver du tror han liker. Ikke dediker sanger til ham på radioen. Selv om du skulle klare å snakke deg inn i armene hans for en stakket stund- så er det nettopp en kort stund det kommer til å vare. Han vet tydelig at du vil ha han - og han har ikke tatt deg tilbake. Ta det som et tegn. Han finner deg hvis han vil.

  - Du holder såret åpent når du kontakter ham, og du kommer ikke videre, sier Peder Kjøs.

  4. Skriv dagbok
  Lett på trykket. Gi deg selv tillatelse til å være trist eller sint. En god måte å gjøre dette på er å skrive ned alle følelsene du har på hjertet. Alt fra de triste, sentimentale og selvmedlidende følelsene til et eventuelt sinne du brenner inne med. Det å skrive seg gjennom sorgen kan være ren terapi.

  - Synes synd på deg selv – det fortjener du. Jobb deg gjennom tristheten din, heller enn å late som om du ikke er lei deg, oppfordrer Kjøs.

  5. Unngå steder som eksen din pleier å være
  Ikke beveg deg inn på territoriet hans hvis det ikke er strengt nødvendig. Å plutselig ville bli bestevenn med kompisene til eksen din, bør du revurdere hvis du skulle ha tenkt den tanken. Det kan heller være smart å bli kjent med nye mennesker, slik at du slipper å bli minnet om ham mer enn nødvendig. Å finne nye plasser å henge etter bruddet, er ingen dum idé.
 • Slå opp med stil

 • 6. Kast alt som minner deg om ham
  Klær han ikke har hentet og kanskje aldri kommer til å hente - eller bilder, brev og e-poster – kast det i søppeldunken. Tommelfingerregelen er at alt som minner deg om ham, skal bort! Hvis det betyr at du må gi bort halve cd-samlingen din til ei venninne, så gjør det. Det kan hjelpe deg mer enn du aner. Gjemmer du tingene hans innerst i et skap, ender du opp med å lure deg selv.

  - Kast dem, brenn dem, eller vær snill jente og send dem til ham. Ikke lur deg selv til å håpe at du har en ny sjanse når, eller hvis, han en dag dukker opp for å hente dem, sier Kjøs.

  7. Tilbring tid med vennene dine
  Vennene dine kan få ekskjæresten din ned fra den pidestallen du har plassert ham. De kan minne deg om hvorfor det ble slutt og understreke hvilken idiot han er som har gitt slipp på en så fantastisk person som deg. Velg ut noen potensielle trøstere blant vennene dine som du kan ringe når du føler for å lette på trykket. Et annet alternativ er å benke deg foran dvd-spilleren og se feelgood-serien «Sex og Singelliv». Ikke se bort i fra at det vil hjelpe på humøret, og minne deg om at flere har kommet levende ut av et brudd.

  8. Utnytt friheten din
  Synes du den nye friheten din bare er trist? Nå er det på tide å la seg beruse av den. Det er en rekke aktiviteter du kan delta i, som du ikke gjorde da du var med din andre halvdel. Reis hvor du vil, begynn å bokse, bruk pengene på nye klær i stedet for middag for to og rydd når det passer deg. Kanskje finner du en aktivitet som gjør at du slipper løs sinnet og stresset på en positiv måte.

  - Når du gjør noe annet enn å fortsette å kretse rundt ham og forholdet deres, tar du et langt skritt videre. Kom i gang med livet etter ham – kanskje det er mye bedre enn du tror! oppfordrer Kjøs.

  9. Husk hva som var dårlig
  Når du føler deg nostalgisk, så tenk på alt som var dårlig med eksen og forholdet deres. Sannsynligvis var ikke alt like rosenrødt. Kanskje er du faktisk lettet og glad over at du å slippe å ergre deg over visse ting lenger.
 • Derfor bør du ikke gifte deg

 • Å søke trøst hos en ny, eller gå for et såkalt rebound-forhold, er ingen strålende idé, ifølge Kjøs.

  - Det er fint å treffe en ny, men ikke la dette møtet være definert av eks-forholdet ditt. Det kan bli veldig vanskelig å få et godt forhold til en som i utgangspunktet var en trøstemann eller et hevnopplegg. En en-natter trøster deg antakelig mye mindre enn du tror. Du får ikke eksen ut av systemet hvis du fortsetter å la forholdet til ham bestemme hva du gjør. Hvis du treffer en ny, så la ham være seg selv, og ikke et «prosjekt» som handler om at du ikke er ferdig med eksen, sier Kjøs.
 • Dratt mellom to menn

 • Å forføre en som eksen din var sjalu på er, er heller ikke å anbefale.

  - Skal du virkelig bruke deg selv og en annen som et hevnverktøy på denne måten? Er hevn en god grunn til å forføre noen? Jeg garanterer at du blir sittende igjen med en dårlig følelse hvis du bruker sex - eller bare klining - som hevn. Ikke la eksen din styre livet ditt! Ikke la bitterhet og sinne overta når det egentlig er savn og tristhet du kjenner, sier Kjøs, og tillegger:

  - Hvorfor nøye seg med hevn når det er kjærlighet du trenger?

  LES OGSÅ:
 • Sex som dumpegrunn
 • Derfor drømmer han om en jomfru
 • 5 feil gifte kvinner gjør
 • Peders faste spalte på kk.no
 • Hannes faste spalte på kk.no

 • Kilde: AskMen.com

  Dumpet? Slik overlever du
  Dumpet? Slik overlever du
  Dumpet? Slik overlever du
  Dumpet? Slik overlever du
  Dumpet? Slik overlever du
  Dumpet? Slik overlever du
  Dumpet? Slik overlever du
  Dumpet? Slik overlever du
  Dumpet? Slik overlever du
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer