Helse & Livsstil

Dusjvannet skal gjenvinnes

Nordmenn har det høyeste strømforbruket i verden - bare slått av Island. Nå skal vi gjenvinne dusjvannet for å spare miljøet.

Dusjvannet skal gjenvinnes
Publisert
Sist oppdatert







I Norge bruker privathusholdningene 20 prosent av strømmen på å varme opp vannet. Enorme mengder varmtvann fra dusjer, vaskemaskiner og utslagsvasker renner uutnyttet ut i avløpet.

  • - Ikke drikk vannet
  • Slik unngår du parasitten

  • Nå skal varmtvann fra dusjer, vaskemaskiner og utslagsvasker gjenvinnes ved hjelp av ny teknologi.

    Teknologien, døpt Low Heat, skal redusere strømforbruket og bidra til å nå målet EU har satt: Å redusere CO2-utslippene med 20 prosent innen 2020.

    - Norge har det nest høyeste elektrisitetsforbruket per innbygger i verden, bare slått av Island. Det er en utvikling vi må endre, særlig fordi vi bruker så mye høyverdig elektrisitet til oppvarming av rom og til varmtvann, sier energirådgiver Torben Søraas i Enova.

    Teknologisk Institutt har deltatt i det treårige europeiske forskningsprosjektet, og har stått for det meste av forskningen og utviklingen sammen med britiske Pera og spanske Aimplas. Sammen har de funnet metoden for å gjenvinne energien fra vann som går til spille.

    Når varmt vann renner gjennom avløpsrørene blir det ledet inn i et kretsløp, der det varmer opp husets friske vann ved hjelp av den nye teknologien.

    – Dette skjer selvfølgelig uten at spillvannet blandes med det friske vannet. De to kretsløpene er helt atskilte, sier Øystein Luktvasslimo i Teknologisk Institutt.

    Britiske Pera har testet metoden på forskjellig husholdningsutstyr. For avløpsvann fra dusjer har man klart å gjenvinne opp til 35 prosent av varmen. For vaskemaskiner har andelen vært helt oppe i 85 prosent.

    - I flere tiår har forskere lekt med tanken på å utnytte energien i varmen som i dag går rett i kloakken, men forsøkene har hittil vist seg å være for kostbare. Med energieffektivisering og miljøvern tilbake på dagsordenen, har vi tro på at dette prosjektet vil bli vekke oppmerksomhet, sier Luktvasslimo.

    Foreløpig er målgruppen hoteller og andre store enheter. Privathusholdningene er målet på lengre sikt. Ifølge de som står bak er ikke systemet mer komplisert enn at det kan installeres av en vanlig rørlegger.

    I tillegg til miljøfaktoren, er det også en økonomisk fordel ved det hele.

    Prosjektet har allerede vakt oppsikt i England, der det i fjor var nominert til miljøprisen UK National Energy Efficiency Award.


    Dusjvannet skal gjenvinnes
    Dusjvannet skal gjenvinnes
    Dusjvannet skal gjenvinnes
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer