Drikke

Dyrk din egen vin

Lyst på noe litt annerledes i hagen? Du kan dyrke vindruer også i Norge.

Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss tenker gjerne på langt sydligere og mer behagelig tempererte strøk når det er snakk om vindruedyrking, men etter mye prøving og feiling har norske vindrueentusiaster nå funnet frem til druetyper som også kan dyrkes her i det kalde nord.

- Druene er utviklet for å tåle en kortere og kjøligere vekstsesong enn i sydligere strøk, sier druedyrker Arild Syvertsen fra Asker til nyhetsbyrået Newswire. Selv har han blant annet druer med det lite talende navnet TP 2-1-37i i hagen. Hardføre tidligsorter fra Latvia og Russland og fra Minnesota og Wisconsin i USA viser seg å takle livet her nord også.

Skal du dyrke vindruer, bør det nok likevel helst være først og fremst for gartnergledens skyld. Det krever nemlig en god porsjon tålmodighet. De to første årene får du ingen druer, i stedet må du stelle med plantene og la dem vokse seg store og sterke. Først den tredje sesongen er det klart for høsting.

De hardføre druene klarer overvintringen i snørike Norge greit, men trikset er å få druene tilstrekkelig modne.
- Velg en solrik og lun plass, gjerne i en sørhelling. Husk mye vanning den første tiden. Rankene kan også dyrkes langs husveggen, der de har stor dekorativ verdi, sier Syvertsen.

Forutsetningen er at du ikke bor lengst nord i landet, slik at plantene får nok dager med plussgrader.

– Det er særlig i de sørlige og østlige delene av Norge at klimaet tillater druer. Milde vintre og lang vekstsesong gjør også Vestlandet egnet. Til og med så langt nord som i Trøndelag kan det dyrkes vindruer, sier Syvertsen.

Vindruer trenger ikke nødvendigvis bare brukes til vin. De smaker godt som følge på ostefatet, for eksempel. Vil du vite mer om vindruedyrking i Norge, kan du besøke Hus & Hage-messen 2006. En svært omfattende vindrue-ordbok finner du her.

Foto: Arild Syvertsen
Foto: Arild Syvertsen Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer