Selvfølelse

Dyrk dine «dårlige» sider

Erkjenn at du ikke er perfekt. Det gjør deg til et bedre menneske.

SLIPP DET UT: Tillat dine «dårlige» sider å skinne gjennom av og til.  Foto: sixdun - Fotolia
SLIPP DET UT: Tillat dine «dårlige» sider å skinne gjennom av og til. Foto: sixdun - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Holder du deg selv til en latterlig høy standard? Mange av oss gjør det. Vi viser frem det vi er stolte over, og skjuler det vi ser på som feil og mangler. Sistnevnte bør vi slutte med, mener ekspertene.

– Vi bruker mye tid og energi på å fremstå så bra som mulig, men vi må gjerne vise litt av det mindre pene. Det er nemlig en del av oss, og det er greit å vise at du er doven, manipulerende, usminket og likegyldig av og til. For det er vi. Heldigvis, sier psykolog Mette Holm til Oestrogen.dk.

LES OGSÅ: Jeg vil da for pokker være pen!

Mer energi

Når vi begynner å se disse sidene, skjer det noe med oss. Vi klarer å være oss selv, og de rundt oss merker forskjellen.

– Det er imellom det gode og det onde, i mellomspillet, at alt det interessante ved en person ligger. Og du kan nå dit med små skritt. Du skal jo ikke bli dine dårlige sider, men invitere dem innom en gang iblant, sier Holm.

Du vil få mer energi, siden du slutter å fokusere på og skjule deler av deg selv.

– Still deg selv spørsmålet: Hvordan ville livet vært dersom du tillot deg selv å være litt mer krevende eller grådig, uten at du lot det ta over hvem du er? sier Holm.

LES OGSÅ: Slutt å ha dårlig samvittighet for alt

Du er hva du tenker

Livsstilscoach Christine Otterstad mener vi bør begynne med tanken.

– Vi må nesten begynne med oss selv. Husk at du er det du tenker. Få av oss er bevisst på at vi faktisk kan velge det vi tenker i veldig stor grad, forteller Otterstad.

Det er på tide at vi fokuserer på det vi vil ha mer av, ikke det vi vil ha mindre av. Og hvorfor er det egentlig slik at vi ikke har noe problem med å godta, og til og med elske, andres «dårlige sider», mens vi selv skammer oss over dem?

– Det er noe som heter «du skal behandle deg selv på samme måten som du ville behandlet din beste venn». Hvem ønsker vel en helt perfekt venn? Vi elsker venner med og uten de feilene de måtte ha, for det er dette som gjør oss til komplette, levende mennesker, sier Otterstad.

Det er viktig å akseptere deg selv. Selvfølelsen din vil stige betraktelig.

– Dessuten er jeg ikke glad i å kalle det «dårlige sider». Det kalles nemlig karakter, sier Otterstad.

LES OGSÅ: Dårlige vaner som er bra for deg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer