Helse & Livsstil

E.coli påvist i morrpølse

Morrpølse inneholder den livsfarlige E.coli O103-bakterien. Nå letes det etter hvilken ingrediens som er smittekilden.

Publisert
Sist oppdatert
De omfattende testene som Mattilsynet og Folkehelseinstituttet står bak førte i dag til et gjennombrudd i saken. Det ble funnet en match med bakterien i Gilde Birkebeiner Sognemorr.Prøvene som testet positivt for E.coli O103 kommer fra uåpnede pakker med pølse hentet fra Terinas anlegg i Sogndal. Mattilsynet mener nå å kunne si med sikkerhet at utbruddet er begrenset til de produktene som er trukket fra markedet, altså Gilde Morrpølse, Haugpølse og Sognemorr.Salgsforbudet for de tre spekepølseproduktene står ved lag. Det gjenstår fremdeles et omfattende arbeid for å kunne avgjøre hvilken ingrediens i spekepølsene som er årsaken til smitten, men forbrukerne kan nå være trygge på at riktig produkt er blitt identifisert. Kjøttdeig ble først utpekt som synderen og Mattilsynet rådet alle til å kaste kjøttdeig og produkter av kjøttdeig som er kjøpt mellom 1. januar og 24. februar i år. Dette rådet står ved lag, selv om det nå ser ut til at pølsene er smittekilden. Mattilsynet tar nå selvkritikk for måten de har behandlet E.coli-saken på. - Dette er et godt tidspunkt for å erkjenne at Mattilsynet nok kunne vært flinkere til å informere og veilede publikum underveis i denne krevende saken, sa administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet på en pressekonferanse i dag. 14 barn er smittet av den til nå sjeldne E.-coli O103-bakterien. GODE RÅD MOT SMITTE
 • Uansett om maten du har kjøpt er trygg i utgangspunktet, bør du sørge for god hygiene på kjøkkenet for å hindre bakteriespredning.
 • Vask alltid hendene grundig både før og under matlagning.
 • Vask av fjøler og kniver hver gang de har vært i bruk.
 • Gjennomstek alltid mat basert på kjøttdeig. I hele kjøttstykker lever bakterier av denne typen bare på utsiden, og gjennomsteking er derfor ikke nødvendig.
 • LES OGSÅ:
 • Mattilsynet jobber på spreng
 • Spekepølser sannsynlig årsak til E.coli
 • Kast denne maten
 • Finn mattrygghet på nett
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer