Helse & Livsstil

E.colismittet av morrpølse

Den unge mannen fra Hedmark som ble smittet av E.coli, hadde også spist morrpølse.

Gilde har trukket flere pølsevarianter fra markedet enn Mattisynet har pålagt dem, blant annet hele morrpølser. Foto: Gilde
Gilde har trukket flere pølsevarianter fra markedet enn Mattisynet har pålagt dem, blant annet hele morrpølser. Foto: Gilde Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mandag kunne Mattilsynet fortelle at det 15. sykdomstilfellet i E.coli-utbruddet var funnet. Denne gangen dreide det seg ikke om et barn, som i de 14 første tilfellene, men om en ung mann fra Hedmark som ble syk 13. mars. Han hadde ikke utviklet nyresykdom som følge av smitten, men hadde vært innlagt på sykehus. Mannen er nå frisk. Mattilsynet kunne tirsdag fortelle at morrpølse hadde inngått også i denne pasientens diett.Mattilsynet har tidligere uttalt at det fremdeles kan dukke opp nye tilfeller av E.coli-smitte, selv om man nå mener å ha identifisert Gildes morrpølser som smittekilde. Arbeidet med å finne ut hvilken spesifikk ingrediens eller miljøfaktor i pølseproduksjonen som er årsaken til smitten, pågår fortsatt og kan komme til å pågå i lang tid. Det er fremdeles ikke påvist E.coli-smitte i flere pølseprøver enn de som viste seg å gi match 22. mars.Foreløpig har det kommet 63 svar på miljøprøver som er tatt hos Gilde Terinas anlegg i Sogndal. Alle disse har vært negative for E.coli. Anlegget er fremdeles stengt. Tidligere denne uken ble det kjent at Gilde trekker tilbake flere produkter fra markedet enn hva Mattilsynet påla dem. Mattilsynet innførte omsetningsforbud for Gilde Sognemorr, Fjellmorr og Haugpølse i oppskårert variant, men Gilde har også trukket tilbake alle andre morrpølser, som ikke-oppskåret Fjellmorr og Sognemorr, samt Birkebeiner Spekebrett. Mattilsynet anbefaler at de som har disse produktene hjemme, kaster dem.LES OGSÅ:
 • Dette er E.coli
 • Er maten trygg nå?
 • Pølsene er synderen
 • Mattilsynet jobber på spreng
 • Spekepølser sannsynlig årsak til E.coli
 • Kast denne maten
 • Finn mattrygghet på nett
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer