Egg er dekorative og velsmakende, men godt rykte har matvaren ikke. Mange forbinder egg med høyt kolesterol, som kan være skadelig for oss. Men er egg så usunt som mange later til å tro?
Ifølge Verdens Helseorganisasjon bør vi ikke få i oss mer enn 300 milligram kolesterol daglig. Ett egg inneholder cirka 213 milligram kolesterol. Rent logisk bør vi dermed holde oss unna egg i det daglige, i og med at vi også spiser annen mat som inneholder kolesterol.
Heldigvis for alle eggelskere fungerer ikke kroppen alltid logisk. Kroppen reduserer nemlig mengden kolesterol den selv lager, når den mottar kolesterol fra maten.
Det er mettet fett som er den store stygge ulven. Kolesterol er et protein/fettstoff, og har til oppgave å frakte fettet vi spiser rundt i kroppen, via blodet.
Derfor øker blodkolesterolet ved økt inntak av mettede fettsyrer. Dette kan over lang tid føre til avleiringer i veggene på pulsårene og etter hvert innsnevrede blodårer. I verste fall kan det gi hjerteinfarkt, slag eller blodpropp.
Helt enige om kolesterol er forskerne ikke, men stadig flere heller altså til at vi kan nyte frokostegget vårt med god samvittighet. Den amerikanske biokjemikeren Donald J. McNamara i The Egg Nutrition Center i USA har gransket en rekke større studier om kolesterol. Han konkluderer med at det ikke finnes noen betydelig sammenheng mellom hjerte- og karsykdom, og det å spise ett egg om dagen eller ett i uka.
Norske leger blir stadig mer vennlig innstilt til eggspising, viser en undersøkelse gjort av MMI og NutriCom AS. I 2001 mente 25 prosent at egg var en uheldig matvare for kolesterolet. I 2003 mente bare 18 prosent det samme.
Den generelle oppfatningen er at de aller fleste av oss fint kan spise ett til to egg om dagen. Folk som har høyt kolesterol i kroppen blir for sikkerhets skyld anbefalt å holde seg til søndagsegget.
LES OGSÅ:
(Kilder: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, The Egg Nutrition Center og Norsk Forening for Ernæring og Dietikk)