Egg

Eggeplommer kan være nesten like skadelig som røyking

Men bare for personer som allerede er i risikosonen for utvikling av hjertesykdommer, viser forskning.

BEGRENS PLOMMENE: Ny forskning tyder på at det å spise mer enn tre eggeplommer i uken kan være helseskadelig for personer som allerede er i risikosonen for utvikling av hjertesykdommer.  Foto: Thinkstock
BEGRENS PLOMMENE: Ny forskning tyder på at det å spise mer enn tre eggeplommer i uken kan være helseskadelig for personer som allerede er i risikosonen for utvikling av hjertesykdommer. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke alltid så lett å bli klok på forskningsverdenen.

Rett etter å ha fått beskjed om at dagens egg er sunnere enn noen gang, ikke inneholder skadelig kolesterol, og er noe av det beste du kan spise til frokost, så kommer det en ny rapport som påstår at egg faktisk ikke er bra likevel.

Er det rart vi blir forvirret?

Disse bør ikke spise for mye

Vel, akkurat når det gjelder egg kan de fleste av oss slappe av. Så fremt du har en sunn vekt, sunt kosthold, god helse og en aktiv livsstil, kan du trygt nyte ett egg eller flere i uken med god samvittighet.

Personer som lider av overvekt, røyker, eller som av andre årsaker har økt risiko for utvikling av hjerte- og karsykdommer, bør imidlertid ligge unna de hvite «fristelsene», om vi skal tro den ferske studien.

Og da særlig den gule plommen i midten.

Det er dr. David Spence ved University of Western Ontario i Canada og kollegene hans som har gjennomført en studie, som viser at det å få i seg mye eggeplommer kan være nesten like farlig som røyking for personer som er i risikosonen for utvikling hjertesykdom, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Vær forsiktig med egg på ferie

GREIT MED EGG: Ifølge forskerne er det helt greit å spise egg hvis du har sunn vekt, god helse og er fysisk aktiv.  Foto: Getty Images/iStockphoto
GREIT MED EGG: Ifølge forskerne er det helt greit å spise egg hvis du har sunn vekt, god helse og er fysisk aktiv. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kan føre til åreforkalkning

Ifølge forskerne kan høyt inntak av eggeplommer (over tre i uken) blant personer i denne gruppen øke sannsynligheten for åreforkalkning (aterosklerose) - en tilstand/prosess hvor innsiden av blodårene blir tildekket av «plakk» - en blanding av kalk, fett og kolesterol.

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no kan åreforkalking - særlig rundt hovedpulsåren eller i blodårene i hjernen, være svært farlig.


Åreforkalkning i hovedpulsåren kan nemlig ødelegge åren så mye at det blir en utposning på den. Utposningen kan sprekke og det er dødelig hvis den ikke blir sydd sammen øyeblikkelig, står det på nettsiden.

Blodårene som går opp til hjernen kan også bli for trange, som følge av forkalkningen. Og biter av åreforkalkningen på innsiden av de store årene i halsen kan løsne og sette seg fast i en blodåre og stenge for blodet. Et område i hjernen vil dermed få for lite blod, som igjen kan føre til drypp eller hjerneslag.

Eventuelt kan årene bli så trange at det ikke kommer nok blod fram til et område, og det fører også til hjerneslag.

LES OGSÅ: Visste du dette om egg?

Sammenligner det med røyking

Ifølge dr. Spence kan altså det å spise eggeplomme være nesten to tredjedeler så skadelig som røyking når det gjelder dannelsen av denne form for forkalkning i blodårene.

Dette kom frem etter at forskerne hadde studert 1231 menn og kvinner (gjennomsnittsalder på 61,5 år), som gikk til regelmessig observasjon og forebyggende konsultasjoner ved ulike hjerteklinikker i Ontario, Canada.

Dr. Spence og teamet hans brukte ultralyd for å måle plakkdannelsen, og deltagerne måtte regelmessig fylle ut skjemaer hvor de noterte ned livsstil, kosthold og andre relevante faktorer.

Ifølge resultatene, som er publisert i tidsskriftet Atherosclerosis (mer info om studien finner du her - ekstern lenke), viste det seg at åreforkalkningen blant deltagerne økte betraktelig etter fylte 40 år, men at økningen var ekstra høy blant personer som røkte eller spiste mye eggeplommer.

LES OGSÅ: Derfor er egg den beste treningsmaten

Tre eggeplommer i uken

Studien viste også at de som spiste minst tre eggeplommer i uken hadde betraktelig høyere nivåer av plakkdannelse i blodårene, enn de som spise opp mot to eggeplommer i uken.

- Det vi har funnet ut er at egg er bra som del av et sunt kosthold til sunne og aktive mennesker. Eggeplommer har et svært høyt innhold av kolesterol, og det er en kjent sak at kolesterol øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier dr. Spence, som også er nevrolog:

- Studien viser at det, med alder, gradvis danner seg plakk/forkalkninger i blodårene, og eggeplommer får dette til å bygges opp enda raskere. Særlig blant dem allerede står i fare for utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Ifølge nevrologen bør personer som er i risikosonen for utvikling av hjerte- og karsykdom (personer som er overvektige, røyker, har arvelige hjertesykdommer etc.) unngå høyt inntak av egg - og da særlig plommene.

LES OGSÅ: Spis egg - unngå slapphet


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer