Helse & Livsstil

Einstøinger tror på mirakler

Einstøinger tror oftere på Gud, engler og mirakler, står det å lese i Psycological Science.

Einstøinger tror på mirakler
Publisert
Sist oppdatert
Ensomme mennesker er mer tilbøyelige til å tro på det overnaturlige, om det så er Gud, engler eller mirakler, viser en studie som er å lese i februarutgaven av Psycological Science.
 • Ta testen: Er du lykkelig?
 • Isolasjon usunt

  Mennesker er sosiale individer, så sosiale at isolasjon kan ta livet av oss, skal vi tro forskeren Nicholas Epley ved universitet i Chicago.- Det å leve i grupper er ikke nødvendig for å overleve i det moderne samfunnet, men det å føle en sosial tilhørighet er det, sier han til msnbc.com.Dersom man er isolert går det faktisk på helsen løs, både fysisk og psykisk. Dersom man mislykkes i å oppheve denne isolasjonen gjennom å kontakte gamle venner eller finne nye, da søker man seg ofte til biler, datamaskiner, kjæledyr – eller religiøse «figurer».

  Fikk se «Cast away»

  I et av eksperimentene forskerteamet utførte ble studentene delt inn i tre grupper og fikk deretter se filmene Cast Away, hvor Tom Hanks spiller en isolert øyboer, thilleren The silence of the lambs og komedien Major League. Alle de tre gruppene ble deretter bedt om å beskrive et kjæledyr de hadde kjent i løpet av livet ved hjelp av karakteristiske betegnelser som enten var relatert til de nære og sosiale relasjoner (kjælen, forståelsesfull etc.) eller mer oppførselsbesemte karaktertrekk (aggressiv, energisk, fryktsom). De som hadde sett filmen om øyboeren Tom Hanks brukte i større grad karaktertrekk som beskrev dyrets oppførsel heller enn sosiale betegnelser. De samme deltakerne ble deretter bedt om å beskrive sitt forhold til spøkelser, mirakler, djevelen og Gud - og det var engjennomgående tendens at deltakerne som hadde sett Cast away viste seg å tro mer på slike ting.

  Ble spådd

  I en annen del av studien ble studenter ved Chicago-universitetet bedt om å fylle ut et spørreskjema som deretter skulle mates inn i en datamaskin som skulle «spå» om de ble lykkelige eller ei. Halvparten fikk vite at de kom til å ende opp alene, mens den andre halvparten fikk vite at de kom til å bli sosiale og lykkelige. - Vi prøvde å manipulere en ensomhetsfølelse hos halvparten av delatakerne, sier Epley til msnbc.com. Deretter ble de spurt om sin tro angående overnaturlige ting, og de som var spådd et ulykkelig liv viste seg nok en gang å tro sterkere enn de andre. De som trodde på Gud før spådommen viste seg dessuten å tro sterkere etter eksperimentet. - Når mennesker føler seg ensomme har de lettere for å tro på religiøse ting, sier Epley. LES OGSÅ:
 • En av tre er lykkelige
 • 7 veier til lykke
 • Tren deg lykkelig
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer