Kosthold

Ekspertenes dom over brunosten

Bør den ut av kjøleskapet en gang for alle?

BRUNOST: Den tradisjonelle osten har lenge vært en favoritt blant nordmenn. Innholdet av sukker har imidlertid ført til en stor diskusjon på hvor sunn den egentlig er. Foto: uckyo - Fotolia
BRUNOST: Den tradisjonelle osten har lenge vært en favoritt blant nordmenn. Innholdet av sukker har imidlertid ført til en stor diskusjon på hvor sunn den egentlig er. Foto: uckyo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brunost har lenge vært en favoritt på brødskiva blant nordmenn.

De siste årene har det imidlertid kommet frem at brunost inneholder en del sukker, og ikke er en kilde til jern, slik som den var tidligere.

Etter at Horten kommune i forrige uke ville forby brunost i barnehagene, har debatten om hvorvidt brunost er sunt eller ikke blusset opp igjen.

Men er det egentlig slik at vi bør holde oss helt unna brunosten?

Vi spurte ernæringsekspertene.

LES OGSÅ: Ostene alle trygt kan spise

- Aktive barn trenger energi!

- Hvis du spiser et variert og sunt kosthold, er det ikke slik at det ikke er plass til brunost, forteller Camilla Andersen, ernæringsfysiolog, gründer av Somebody.no og forfatter av boken «Oppskrift på sunne barn».

Hun forklarer at det handler om det totale kostholdet, og det blir derfor for dumt å gå løs på én matvare.

- En brødskive med brunost sammen med en brødskive med leverpostei eller makrell i tomat, noen jordbær og en gulrot er et flott måltid for et barn, sier hun.

Og selv om brunost er et søtt pålegg sammenlignet med skinke og makrell i tomat, er ikke mengdene på nivå med syltetøy og sjokoladepålegg. I tillegg er det vanskelig å sammenligne næringsstoffene ellers. Brunost er blant annet en kilde til jod - som ikke finnes i så mange andre matvarer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer