Kosthold

Ekspertenes dom over brunosten

Bør den ut av kjøleskapet en gang for alle?

BRUNOST: Den tradisjonelle osten har lenge vært en favoritt blant nordmenn. Innholdet av sukker har imidlertid ført til en stor diskusjon på hvor sunn den egentlig er. Foto: uckyo - Fotolia
BRUNOST: Den tradisjonelle osten har lenge vært en favoritt blant nordmenn. Innholdet av sukker har imidlertid ført til en stor diskusjon på hvor sunn den egentlig er. Foto: uckyo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brunost har lenge vært en favoritt på brødskiva blant nordmenn.

De siste årene har det imidlertid kommet frem at brunost inneholder en del sukker, og ikke er en kilde til jern, slik som den var tidligere.

Etter at Horten kommune i forrige uke ville forby brunost i barnehagene, har debatten om hvorvidt brunost er sunt eller ikke blusset opp igjen.

Men er det egentlig slik at vi bør holde oss helt unna brunosten?

Vi spurte ernæringsekspertene.

LES OGSÅ: Ostene alle trygt kan spise

- Aktive barn trenger energi!

- Hvis du spiser et variert og sunt kosthold, er det ikke slik at det ikke er plass til brunost, forteller Camilla Andersen, ernæringsfysiolog, gründer av Somebody.no og forfatter av boken «Oppskrift på sunne barn».

Hun forklarer at det handler om det totale kostholdet, og det blir derfor for dumt å gå løs på én matvare.

- En brødskive med brunost sammen med en brødskive med leverpostei eller makrell i tomat, noen jordbær og en gulrot er et flott måltid for et barn, sier hun.

Og selv om brunost er et søtt pålegg sammenlignet med skinke og makrell i tomat, er ikke mengdene på nivå med syltetøy og sjokoladepålegg. I tillegg er det vanskelig å sammenligne næringsstoffene ellers. Brunost er blant annet en kilde til jod - som ikke finnes i så mange andre matvarer.

Ikke minst trenger et aktivt barn energi.

- Så sant barnet ikke er overvektig eller spiser pølser til middag hver dag, trenger et aktivt barn karbohydrater og energi. Vi må slutte å skape angst rundt kosthold. Mat skal handle om glede og nytelse, og ikke noe du skal være redd for, forteller Andersen.

BRUNOST: Den tradisjonelle brunoster er et hett tema om dagen. Vi spurte ernæringsfysiologene om hva de egentlig syns om den norske favorittet.  Foto: dusk - Fotolia
BRUNOST: Den tradisjonelle brunoster er et hett tema om dagen. Vi spurte ernæringsfysiologene om hva de egentlig syns om den norske favorittet. Foto: dusk - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Glad i ost, melk og yoghurt?

Skaper anstrengt forhold til mat

Matblogger Marit Røttingnes Westlie synes heller ikke det er et problem at barn spiser brunost til hverdags.

- Jeg misliker sterkt at vi skal forby enkelte typer mat, sier Westlie til KK.no.

Hun har skrevet flere bøker om kosthold for barn, blant annet boken «Matpakka».

Westlie mener et for stort fokus på såkalt nei-mat, kan bidra til å gi barn et usunt og anstrengt forhold til mat.

- Vi skal gi dem sunn, variert og næringsrik mat, og ikke lage for mye styr ut av det. Plutselig kan ungene bli altfor opptatt av mat og det ønsker vi jo heller ikke.

Westlie har også holdt en rekke foredrag om kosthold for barn, blant annet for mange barnehager.

- Jeg sier aldri at de ikke skal servere brunost. Når barnehagene er på tur, er det ingenting som smaker bedre enn en dobbel brødskive med brunost. Skal vi virkelig ta fra dem det? Spør Westlie.  

LES OGSÅ: Fem triks for å stagge søtsuget

Brunost er ikke den største kilden til sukker

EKSPERTEN: Tine Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog. Foto: Anita Sælø
EKSPERTEN: Tine Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog. Foto: Anita Sælø Vis mer

Klinisk ernæringsfysiolog ved Synergi Helse, Tine Sundfør, kan fortelle at brunost ikke er det største problemet i kostholdet til norske barn.

- 70 prosent av sukkeret de får i seg kommer fra brus, saft, godteri og is, sier hun.

Hun har derfor samme oppfatning som Andersen og Westlie, og forklarer at det er helt greit å spise en brødskive med brunost om dagen - noe hun også gjør selv. I motsetning til både brus, saft og godteri, er i tillegg brunost en kilde til flere næringsstoffer.

- Selv om brunost inneholder en del kalorier og mettet fett, så blir det feil å sammenlikne brunost med sjokoladepålegg. Brunost inneholder også nødvendige næringsstoffer.

Men det er ikke dermed sagt at brunost er det sunneste du kan velge, og det finnes mange alternativer som er sunnere, for eksempel skinke og makrell i tomat. Et alternativ er å velge en av de lettere variantene av brunost, som ikke inneholder kunstige tilsetningsstoffer og har mindre fett.

Til tross mener Sundfør at det er bra med noen retningslinjer for kosten i barnehagene.

- Alle barnehager burde ha retningslinjer for barnas kosthold, men jeg synes det skal være positivt ladet med fokus på hva de bør spise mer av, ikke på hva som er nei-mat.

LES OGSÅ: Ikke glem dette på skiva

Viktig med kvalitetsmat i barnehagene

Lise von Krogh, ernæringsfysiolog og en av ekspertene hos Bramat.no, er enig i at det er bra med retningslinjer for kosten i barnehager, og mener at det ikke er noen krise om de dropper brunost.

- Problemet er dersom enkelte barn spiser veldig store mengder fordi det er så godt, og dette er et grep for å begrense inntaket, og de kan likevel få ha brunost på matpakken eller få det hjemme, sier hun.

Hun forklarer at det likevel ikke er noe problem å spise brunost en gang i blant, så lenge du spiser variert og sunt ellers, og forteller at forskjellige typer pålegg har ulike gode egenskaper.

For eksempel er makrell i tomat en kilde til vitamin D, gulost en kilde til kalsium, brunost en kilde til jod og leverpostei er en god kilde til jern.

- Jeg syns det er bra at barnehagene har gjennomtenkte retningslinjer for maten som blir servert, og det er ingen krise hvis brunost ikke er en del av denne kosten, Så lenge maten som blir servert ellers har god kvalitet og høy næringsverdi, sier von Krogh.

BRUNOST: Selv om brunost er magrere når det gjelder fettinnhold, gjør sukkerinnholdet at det kan være lurt å begrense inntaket noe.  Foto: Thinkstock
BRUNOST: Selv om brunost er magrere når det gjelder fettinnhold, gjør sukkerinnholdet at det kan være lurt å begrense inntaket noe. Foto: Thinkstock Vis mer

- Man må imidlertid vurdere det litt ut i fra forskjellige tilfeller. Hvis et barn som er småspist spiser mer når han eller hun får servert brunost, er det bra. Bare server det på grovt brød, sier hun.

LES OGSÅ: Dietten som gir mindre magefett

Så ofte kan du spise brunost

Selv om brunost inneholder en del sukker, er både brunost og gulost magrere når det gjelder fettinnhold enn blåmuggost og lignende varianter.

- Blåmuggost og hvitmuggost inneholder vanligvis mer fett og kalorier, og mindre kalsium, enn gulost og brunost, selv om det kan variere noe, har von Krogh tidligere uttalt til KK.no.

SÅ MYE FETT ER DET I OSTEN:

  • Gulost 27 prosent fett
  • Brunost 27 prosent fett
  • Normanna 28 prosent fett
  • Brie 32 prosent fett
  • Gräddost 37 prosent fett
  • Royal Blue 45 prosent fett

 

Ettersom sukker kun er tomme kalorier, og ikke tilfører kroppen noen nyttige næringsstoffer, kan det være lurt å begrense inntaket av sukkerholdige matvarer som brunost. 

– Melkesukker gir like mye energi som vanlig sukker. De fleste typer ost innholder lite melkesukker - blant annet hvitost og muggost. Brunost, geitost og prim derimot, inneholder mellom 37-53 prosent sukker, sier von Krogh.

– Det er derfor en fin energikilde etter trening, men litt for søtt som pålegg i hverdagen. I tillegg er kalsiuminnholdet i brunost og prim halvparten av det du finner i gulost.

LES OGSÅ: Så mange egg kan du faktisk spise

Synes du brunost er greit som hverdagspålegg? (Avsluttet)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer