Trening

Ekspertens supertips

Har ikke tid, har ikke lyst, kan ikke, får ikke til. Er det årsaken til at nettopp du ikke kommer i gang eller avbryter et treningsopplegg? KKs treningsekspert Jill Jahrmann vet råd.

Ekspertens supertips
Publisert
Sist oppdatert




- Treningsglede er et eget trylleformular for hver enkelt av oss. Jeg har klokkertro på at det handler om en miks av å finne en eller flere treningsformer man mestrer, være i god form hele tiden, trene jevnlig og gjerne trene sammen med noen iblant. Husk også å kjenne etter at kroppen din fungerer underveis. Jeg tror på treningsvane. Alle de suverene fysiske og mentale effekten kommer når du trener jevnt og trutt, ikke mye, men jevnt og trutt, sier Jill Jahrmann i nettmøte med kk.nos lesere.

Komme i gang
Enten du skal forsøke å komme inn i en aktiv livsstil for første gang, eller forsøker å gjenoppta gamle vaner, er det ikke uproblematisk å komme seg over den første kneika. Jill får stadig spørsmål om det finnes «magiske triks» for å få en god start på et mer aktivt liv.

- De andre på treningssenteret er ikke spreke alle sammen, og de som er spreke har definitivt vært i dårlig form en gang. Det er ikke noe å være flau over. Begynn med å bli med på timer. Da guider instruktøren deg gjennom morsom og overkommelig trening, råder Jill.

Litt er dessuten bedre enn ingenting. Én treningsøkt i uka har defintivt effekt, forteller Jill, spesielt hvis du klarer å være aktiv i hverdagen også. Ta trappene, gå til jobben og så videre. Nøkkelen er likevel at du har lyst til å trene i det hele tatt.

- Du ikke vil ha noen suksess med å begynne med trening om du slett ikke har lyst, sier Jill.

Ned i vekt?
Vil du ned i vekt, anbefaler Jill først og fremst kondisjonstrening.

- Velg mellom spinning, aerobic, gange/jogging, stavgang - alt virker så lenge intensiteten er høy nok, sier Jill. I tillegg til kondisjonstreningen bør du også trene styrke, for å bli fastere i kroppen og forbrenne fett. Styrke kan du trene hjemme, for eksempel med strikkstang, eller på treningssenteret under instruksjon fra fagpersonell.

Motivasjonen
Det er ikke uvanlig å slite med treningsmotivasjonen. Også de som har klart å opprettholde et visst treningsnivå over en lengre periode, kan oppleve at motivasjonen faller, selv om de merker effekten av treningen.

- Meld deg på en fast aktivitet! Det finnes så mange fine muligheter til å få drahjelp, motivasjon og veiledning. Jeg anbefaler stavganggruppe, treningssenter eller fast trimgruppe etter eget valg, sier Jill. For deg som vil unngå å miste motivasjonen underveis, mener Jill at variasjon er nøkkelen.

- Sørg for ikke å gå lei. Det gjør du best ved å drive med flere treningsformer. Liker du best spinning, er det lurt å drive jogging, styrketrening og kanskje yoga i tillegg, minst en gang i uken.

Etter graviditet
Kroppen spretter ikke tilbake i sin gamle form øyeblikkelig etter fødselen. Vil du komme tilbake i form etter en graviditet, har Jill følgende råd:

Gå tur så raskt som mulig. Allerede et par dager etter fødsel kan du komme deg ut på en kortere tur med vogn. Tilpass tempo og steglengde, og hold deg til 20-30 minutter.

  • Begynn umiddelbart med trening av bekkenbunnsmuskler. Disse musklene er veldig viktige, spesiel hvis du ønsker å komme deg tilbake til et et ganske tøft treningsopplegg - det er nemlig ikke gøy å "lekke" under treningen. Gjør bekkenbunnstreningen hver eneste dag. Forsøk å holde øvelsen fra 5-10 sekunder, slipp helt ned og gjenta totalt 8-10 ganger.


  • Gå gjerne tur daglig og kjenn at det er deilig å strekke litt mer ut etter som dagene går.

  • Når du begynner å få kontroll over bekkenbunnen din, kan du forsøke å gjøre øvelsene mens du går tur. Det er steg to i vanskelighetsgrad.

  • Om du har lyst på litt annen aktivitet kan du ta deg en kort tur på treningssenteret etter et par uker om du har barnepass hjemme. Bruk for eksempel 20 minutter på en elliptisk maskin i moderat tempo og forsøk å bruke bekkenbunnsmusklene mens du gjør det.


  • Fra to-tre uker kan du øke gradvis, men ingen form for trening bør være hard denne første tiden. Husk at livmoren bruker 6 uker på å trekke seg sammen etter fødsel, og at bekkenet ditt kan være ustabilt i mange måneder. Det viktigste du gjør er å tenke gradvis hele tiden. Ikke gå fra 20 minutter på elliptisk maskin til en hel spinningtime eller å løpe 40 minutter på tredemølle. Litt og litt. Når du skal begynne å løpe igjen er tredemølle flott. Start med gange, jogg i noen minutter, og gå igjen. Kort sagt - gi kroppen din tid til å komme seg igjen, du har ikke dårlig tid.


  • LES OGSÅ:
  • Jills 10 beste treningstips
  • Slik får du sprettrumpe
  • Slik får du flatere mage
  • Ikke la rumpa synke
  • Jill svarer leserne
  • Nettmøte med Jill 24.02.06
  • Nettmøte med Jill 10.02.06










  • Ekspertens supertips
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer