Helse

Elsk deg frisk

Sjekk hvor sunt det er for deg å ha kjæreste.

Foto: Image Source
Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Begrepet «syk av kjærlighet» har lite for seg. Helsenettstedet WebMD har nemlig tatt for seg ulike forskningsresultater knyttet til parforhold og helse. Her er ti gode grunner ti å ha kjæreste.

Færre legebesøk

Det amerikanske helsedepartementet gransket en hel rekke undersøkelser om helse og ekteskap. En av de tydeligste indikasjonene på at et fast forhold er bra for helsa er at gifte folk har færre besøk hos legen og kortere sykehusopphold.
 • Få fart på forholdet
 • Mindre depresjon og rusmisbruk

  Går du inn i et fast forhold og klarer å bli der, har du lavere risiko for å bli deprimert. Det viser rapporten fra det amerikanske helsedepartementet. Dette er ikke noe nytt, mye forskning har vist at ensomhet ikke er bra for helsa. Imidlertid viser det seg også at faste forhold får folk til å bruke mindre alkohol og andre rusmidler. Særlig gjelder dette yngre mennesker.

  Lavere blodtrykk

  Et lykkelig ekteskap er bra for blodtrykket ditt. I en studie publisert i Annals of Behavioral Medicine rapporterer forskerne at lykkelig gifte hadde best blodtrykk, fulgt av single personer. Det verste blodtrykket hadde folk som var ulykkelig gift.
 • Slik bevarer du kjærligheten
 • Mindre engstelse

  Et stabilt og kjærlig forhold gjør deg mindre engstelig enn om du er nyforelsket. Forskere ved State University of New York skannet hjernene til par i ulike faser av forholdet, og kom fram til at par som hadde vært sammen en stund hadde mindre aktivitet i det området av hjernen som knyttes til engstelse.
 • 10 krangleregler for kjærester
 • Høyere smerteterskel

  Flere studier viser at par som har vært sammen lenge tåler smerte bedre enn andre mennesker. Det viser en amerikansk studie der hjernskanning var tatt i bruk; området i hjernen som brukes for å holde smerte under kontroll er mer aktivt hos de som har vært sammen en stund. Videre viser en studie gjort av det amerikanske senteret for sykdomskontroll at gifte mennesker klaget mindre over hodepine og ryggsmerter. Mer enn 127 000 personer deltok i studien. I en studie av det mer kuriøse slaget, publisert i Psychological Science, utsatte de gifte kvinner for elektrosjokk. Det viste seg at kvinnene reagerte med mindre stress på elektrosjokkene om de fikk holde mannen sin i hånden mens de fikk dem. Og jo lykkeligere ekteskapet var, jo bedre tålte kvinnene elektrosjokkene.
 • Ta testen: Er han et ekte mannfolk?
 • Mindre forkjølet

  Forskere ved Carnegie Mellon University i USA har funnet ut at folk som uttrykker positive følelser sjeldnere får influensa og forkjølelse.

  Raskere frisk

  Ved Ohio State University påførte medisinske forskere forsøkspersoner sår som ga blemmer. Det viste seg at blemmene til lykkelige par forsvant langt raskere enn hos par som ikke hadde det bra i forholdet.
 • Dette ser vi etter i en kjæreste
 • Lengre liv

  Stadig flere store undersøkelser indikerer at folk som er i parforhold lever lenger. Forskerne antar det har sammenheng med at ensomhet og sosial isolasjon gir folk dårligere helse.

  Lykkeligere liv

  En studie publisert i Journal of Family Psychology viser at kvaiteten på familieforhold teller mer for folks lykke enn inntekt gjør. Et godt forhold er med andre ord viktigere enn penger.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer