Matnyheter September 2015

En av disse inneholder nesten 3000 kalorier!

Her er ekspertenes dom: disse matnyhetene kan du trygt droppe!

MATNYHETER: Denne uken var det duket for årets siste store slipp. Blant produktene var det en god del usunnheter.  Foto: Produsentene
MATNYHETER: Denne uken var det duket for årets siste store slipp. Blant produktene var det en god del usunnheter. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Tre ganger i året lanseres hundrevis av nye matvarer i norske butikker, og denne uken var det duket for årets siste store slipp. 

I den anledning har KK.no spurt Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog, og Lise von Krogh, som er ernæringsbiolog i Bramat.no, om de kan fortelle oss hvilke av disse matnyhetene du bør styre unna rent helsemessig. 

LES OGSÅ: 7 matbytter du gjør lurt i

Altfor store frossenpizzaer 

Det kom ikke som noen overraskelse at Grandiosa lanserer noen nye produkter. Denne gangen frister pizzaprodusenten med nyhetene «Grandiosa Vår Hjemmelagde med Kjøttdeig» og «Grandiosa Vår Hjemmelagde med Pepperoni». To store pizzaer som skal kunne mette hele familien. 

- Dette er store pizzaer som veier hele 1 kilo, og bør derfor deles på mist fire porsjoner (250 gram hver). 

Selv om pizzaen er utviklet for en hel familie, mener von Krogh at det er fort gjort at to personer ender opp med å dele den - og da blir det en god del kalorier. 

- Dersom to personer deler en slik pizza til middag vil hver av dem få i seg nesten 1500 kalorier, samt mer enn maks dagsanbefaling for salt og et fettinntak som tilsvarer fem porsjonsbeger smør, sier hun. 

Sundfør er heller ikke fornøyd med størrelsen på de nye pizzaene til Grandiosa. 

- Hovedproblemet er ikke at pizzaen er så fryktelig usunn, det er at mange har lett for å spise altfor mye når pizzaen først står på bordet.

- Hvis det skal komme flere pizzaer på markedet ønsker jeg at de skal være i porsjonsstørrelse, samtidig som de inneholder betydelig mer fullkorn. Dette er et mye bedre alternativ, selv om det også er en kaloririke. Det er det vi trenger for folkehelsa, samt et tips på baksiden av pakningen som sier at man alltid må huske å ha salat ved siden av pizzaen, sier hun. 

PIZZA: De nye pizzaene til Grandiose er ifølge ernæringsekspertene altfor store.  Foto: Produsenten
PIZZA: De nye pizzaene til Grandiose er ifølge ernæringsekspertene altfor store. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: Velger du potetgull med mindre fett?

Trenger ikke flere potetgullvarianter 

Det har også dukket opp noen nyheter fra potetgullprodusentene. 

For eksempel har KiMs kommet med Kokkens Oppskrift i smakene Mild Bearnaise og Frisk Salsa, mens Sørlandschips hyller nå nypotetene med de velkjente smakene havsalt og paprika – noe Sundfør ikke er spesielt fornøyd med. 

- Disse produktene er ikke verre enn de som finnes fra før, de inneholder akkurat like mye fett, salt og kalorier per 100 gram. Likevel anbefaler jeg deg å styre unna dem.

- Det siste vi trenger er flere ting som frister oss til å spise usunt. Jo flere nye produkter som kommer, jo flere er det som tenker at de må prøve dem, og dermed øker faren for at vi spiser enda mer usunt – og det er akkurat dette produsentene vil. 

POTETGULL: Sundfør mener at du bør vike unna de nye potetgullvariantene da de i likhet med de andre typene inneholder mye salt og fett.  Foto: Produsentene
POTETGULL: Sundfør mener at du bør vike unna de nye potetgullvariantene da de i likhet med de andre typene inneholder mye salt og fett. Foto: Produsentene Vis mer

LES OGSÅ: Slik lager du sunn chips

Altfor mye sukker og salt i ferdigmat 

Ferdigmatgiganten Fjordland har lansert to nye ferdigretter i skål; Pasta Pomodoro og Kylling Sweet Chili.

von Krogh forteller at hun ikke er særlig imponert over den sistnevnte middagsretten.  

- Det er kanskje ikke mulig å lage en sweet chili-rett uten å bruke mye sukker, men spiser du en porsjon av denne (450 gram) så får du i deg 29 gram sukker, tilsvarende 14 sukkerbiter. 

- Dette er kanskje litt i overkant. Du har også fått i deg fire av de maks fem grammene med salt du skal ha i deg i løpet av en dag, sier hun. 

MASSE SUKKER: Ferdig middagene til Fjorland inneholder en god del sukker.  Foto: Produsenten
MASSE SUKKER: Ferdig middagene til Fjorland inneholder en god del sukker. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: Her kan du spare 600 kcal

Kjeks er sukkerbomber 

Orkla Confectionery & Snacks Norge har kommet med flere søte fristelser. De lanserer blant annet kjeksnyhetene Sætre Sjokoladeruter og sjokoringer. 

- Her er det mye usunt fett og sukker. Dessverre er det nok mange som tenker at kjeks er sunnere enn mye annet, men slik er det ikke. Faktisk er det like usunt, om ikke verre, enn sjokolade, sier Sundfør. 

Hun kunne ønske at snacksprodusentene heller kunne komme med nye kjekspakninger som inneholder færre enheter. 

- Det største problemet med kjeks er at hele pakken på 200 gram forsvinner når man for eksempel tar den med seg på tur. Hvis man kunne pakket med seg en pakke med to eller fire kjeks så hadde det ikke vært noe problem. 

KJEKS: Kjeks inneholder mye fett og sukker. Skal du spise dette holder det med to eller tre stykk.  Foto: Produsenten
KJEKS: Kjeks inneholder mye fett og sukker. Skal du spise dette holder det med to eller tre stykk. Foto: Produsenten Vis mer

LES OGSÅ: Verdens beste og sunneste is lager du selv

Mye fett og sukker i den nye isen 

Et annet produkt von Krogh har bitt seg merke i er Tines nye Piano Isbase som kommer i vanilje- og sjokoladesmak. 

- Til tross for at du kan «lage din egen is» med dette produktet, så er dette ikke en sunnere is. Den er likefult en kilde til fett og sukker på lik linje man andre iskremer. 

IS: Den nye isen til Piano er akkurat like usunn som all annen is, forteller von Krogh.  Foto: Produsenten
IS: Den nye isen til Piano er akkurat like usunn som all annen is, forteller von Krogh. Foto: Produsenten Vis mer

- Den virker også ganske søt ettersom den er tilsatt 12 prosent sukker, dette kommer på toppen av det naturlige melkesukkeret i helmelken og fløten. Produktet inneholder faktisk 18 prosent sukker totalt sett, sier hun.

Lov å kose seg - med måte

Nå er det imidlertid ikke slik at du aldri skal kunne unne deg noe godt, eller litt «usunt». Så klart du skal!

Det viktige her er imidlertid å gjøre det med måte, råder ekspertene. 

Å spise litt kjeks, sjokolade,potetgull eller pizza i ny og ne er ikke helseskadelig, så lenge du ikke overspiser, og samtidig holder deg i litt fysisk aktivitet. 

Prøv å kontroller mengdene dine - sett for eksempel ut en liten skål med potetgull på lørdagskvelden i stedet for hele posen, og kos deg med to kuler is til dessert, fremfor fem.

Da klarer du å holde en sunn balanse, samtidig som du får kost deg med det du synes er godt!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer