Fatigue

- En gang fant jeg meg selv stående midt på stuegulvet gråtende. Jeg klarte ikke tømme oppvaskmaskinen

Mellom 10 og 30 prosent av dem som har vært alvorlig syke, rammes av fatigue - som Mia (28) har.

KRONISK TRETTHETSSYNDROM: Det er viktig å prate om ettervirkninger, også de usynlige. Jeg har gode dager, og dårlige dager. Men jeg vet også at om jeg bruker meg selv iløpet av dagen, så vil jeg kjenne det senere. Dette er noe jeg er innstilt på, noe jeg setter av tid til. Her må dagene planlegges for å komme seg igjennom dem, bare det i seg selv kan være slitsomt, sier Mia Ingebritsen. Foto: Privat
KRONISK TRETTHETSSYNDROM: Det er viktig å prate om ettervirkninger, også de usynlige. Jeg har gode dager, og dårlige dager. Men jeg vet også at om jeg bruker meg selv iløpet av dagen, så vil jeg kjenne det senere. Dette er noe jeg er innstilt på, noe jeg setter av tid til. Her må dagene planlegges for å komme seg igjennom dem, bare det i seg selv kan være slitsomt, sier Mia Ingebritsen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - En gang fant jeg meg selv stående midt på stuegulvet gråtende. Jeg klarte ikke tømme oppvaskmaskinen, forteller Mia Ingebrigtsen (28). 

Hun hadde sin siste brystkreftbehandling etter seks måneder med cellegift, den 24. februar i år, og hadde planen klar. 

Hun skulle trenes opp og hadde handlet inn vinterklær til de siste vintermånedene. Da hun skulle være helt frisk.  

- Lite visste jeg om at slik ble det ikke. De første månedene etter cellegiften måtte jeg fortsatt sitte etter en dusj.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig at du tar regelmessige celleprøver

Forskjellig fra vanlig tretthet

Fatigue er et symptom på en rekke sykdommer, som parkinsons, slag, flere revmatiske sykdommer, og også som en seneffekt av kreft. 

Det mange kanskje ikke er klar over er at denne trettheten, fatiguen, og vanlig tretthet vi alle opplever i blant, oppleves helt forskjellig. 

Anne Marit Mengshoel er professor ved avdeling for helsefag ved UiO, og har forsket mye på tretthet ved kroniske sykdommer. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer