Søvn

En liten time ekstra søvn er alt du trenger

Se hvilke helsefordeler det har å sove litt mer.

PRIORITER DETTE: Å legge inn en ekstra time på øyet i vinter er bra på flere måter. Foto: Colourbox
PRIORITER DETTE: Å legge inn en ekstra time på øyet i vinter er bra på flere måter. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kjennes det tungt å stå opp om morgenen for tiden? Det er de korte dagene og mørke morgenene som gjør det. Derfor er det ekstra viktig med riktig leggetid.Det er de færreste av oss som kan si at vi våkner opp friske og uthvilte før alarmklokka går av. Og du - å bruke slumreknappen gjør bare vondt verre.

Fortsett med sommertid

Nå hjalp det sikkert litt at vi stilte klokka en time tilbake i slutten av oktober, men hvis du ganske raskt tilpasset deg de nye klokketidene, tar det ikke lange tiden før du blir trøtt igjen.Har du imidlertid fulgt døgnrytmen fra i sommer, har du kanskje lagt deg tidligere enn vanlig etter at klokka ble stilt. Om du pleier å legge deg halv tolv på sommeren, har du kanskje hoppet i loppekassa nærmere halv elleve etter at vintertid ble innført, fordi kroppen fortalte deg at du burde sove.Dette har flere fordeler. Om vinteren har nemlig mange av oss behov for mer søvn enn om sommeren, og den ekstra timen kan ha mye å si for helsa.LES OGSÅ: Sover du mye, men er trøtt likevel?

Derfor bør du sove en time ekstra

Hvor mye søvn vi trenger er veldig individuelt, og avhenger også av aktivitetsnivået vårt. Toppidrettsutøvere sover mye, fordi det er når de sover kroppen restituerer og absorberer treningen. Vi andre klarer oss normalt sett med 6 til 8 timers søvn.Å sove for lite kan få negative helseeffekter utover det at vi kjenner oss trøtte. Om du legger deg en time tidligere hver kveld, kan du dra nytte av følgende:
  • Om du får rikelig med søvn vil du få en høyere smerteterskel, og altså tåle smerte bedre.
  • Det blir lettere å holde vekta, for om du er uthvilt er det lettere å motstå søtsug og unngå overspising. Sover du for lite, gjør det at du lettere får i deg for mange kalorier.
  • Det er bra for hjernen, for om du sover mer er du mer opplagt og skarp i våken tilstand. Du unngår også å øke risiko for å få hjerneslag, noe søvnmangel over lengre tid kan føre til.
  • Når vi er inne på alvorlige tema - lite søvn og hjerteproblemer har en sammenheng, har det vist seg. Å sove nok holder hjertet friskt, altså.
  • Litt mindre alvorlig, men noe mange nok vil ta til seg - sover du nok, blir du sett på som mer attraktiv. Det handler ikke bare om at du ikke har ringer under øynene, men om at du hvis du er trøtt virker uenergisk og lite interessant, og dermed svekkes tiltrekningskraften din.
LES OGSÅ: Hold energinivået oppe i mørketida

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer