ALLE BEVEGELSER TELLER: Du er ikke slaven til genene dine. Overvekt kan også skyldes at du ikke er nok fysisk aktiv. Foto: Panther Media
ALLE BEVEGELSER TELLER: Du er ikke slaven til genene dine. Overvekt kan også skyldes at du ikke er nok fysisk aktiv. Foto: Panther Media Vis mer

Overvekt

En myte at fedme er arvelig

Ikke gi genene dine skylda for at du er tjukk, mener forskere.

Publisert
Det er ofte slik at overvektige kommer fra overvektige familier, og mange mener at årsaken til fedmen ligger i genene.

Nye studier viser at folk faktisk kan kvitte seg med 40 prosent av det ekstra fettet ved å trene, ifølge Telegraph.co.uk

Les også: Ti myter om fedme og slanking

Aktiv livsstil hjelper

Selv om enkelte mennesker er mer disponibel for å bli overvektig enn andre, har forskere i Cambridge funnet ut at en aktiv livsstil kan gjøre mye for helsa.

De kom frem til dette ved å analysere genene til over 20.000 menn og kvinner mellom 39 og 79 år. Forskerne så etter 12 genetiske markører som er kjent for å øke kroppens body mass index (BMI), og risikoen for fedme. BMI er det etablerte målet for vekt, sett i forhold til høyde.

Testpersonene måtte også svare på hvor mye de beveget seg på jobb og ellers.

Les også: Har du arvet kroppen din?

Vi er ikke slaver av våre egne gener

Forskerne konkluderte med at de nye funnene utfordrer den populære myten om at fedme er uungåelig hvis det er i familien.

Forskningsleder, Ruth Loos, mener at dette viser at folk som har størst risiko for å bli overvektig, kan forbedre helsen sin betraktelig bare ved å være mer fysisk aktive.

- Folk trenger ikke å løpe maraton for at det skal virke. En luftetur med hunden eller hagearbeid er alt som teller. Forskningen viser at vi ikke er slaver av genene våre, og at vi kan påvirke helsen vår i positiv retning dersom vi endrer vanene våre, sier hun til avisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer