Helse & Livsstil

En nype om dagen

Antioksidanter er naturens egne tryllekunstnere, og flest av dem finner vi i nyper.

Nyper troner øverst på antioksidant-lista.
Nyper troner øverst på antioksidant-lista. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sånn omtrent 25 år før alle gikk ut og bestilte 60-40 chai latte på nærmeste kaffebar, var nype-te det mest eksotiske den jevne nordmann fikk tak i på tefronten. Nyper virker kanskje som trauste saker, men bedre følgesvenn får du ikke.

Nyper troner på toppen av antioksidant-tabellen, og det er langt til nestemann. Nyper inneholder nesten dobbelt så mange antioksidanter per 100 gram som nummer to på lista, valnøttene. Fullstendig oversikt over antioksidantinnholdet i vanlige norske matvarer finner du her .

Antioksidanter produseres ikke av kroppen på egenhånd, og må derfor tilføres gjennom kosten. De nedkjemper de frie radikalene, stoffer som er skadelige for kroppen når de produseres i for store mengder. Produksjonen av frie radikaler øker på grunn av stress, forurensning, røyking og stråling.

Nyper er ikke nødvendigvis så enkle å få tak i med mindre du har en busk i egen hage, men det finnes alternativer. Forsøk for eksempel nypeekstrakt, som fås kjøpt i helsekostforretninger og velassorterte dagligvarebutikker.

(Kilder: forskning.no , Rune Blomhoffs antioksidant-tabell)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer